reklama

Záškrt, tetanus, černý kašel, dětská obrna, žloutenka typu B, onemocnění vyvolaná Haemophilus influenzae typu B, spalničky a mnoho dalšího jsou noční můrou potomků i rodičů. Na všechno se očkuje už od útlého věku a člověk postupně ztrácí přehled o tom, kolikrát už byl u lékaře. Vědci z USA nyní přišli s látkou, která obsahuje mikroskopické částečky. Ty postupně uvolňují očkovací látky a jsou schopné tyto látky "posílit" i o několik let později.

Nový typ mikročástic si představte jako šálek kávy s očkovací látkou zapečetěné pod víčkem. Ty jsou navržené tak, aby ve správný čas vypustily požadovanou látku do krevního oběhu. Laboratorní testy na myších ukázaly, že obsah byl uvolňován přesně po 9, 20 a 41 dnech. Na lidech zatím látka otestována nebyla, ale vědci již pracují na částečkách, které v těle vydrží i stovky dnů. Tím by se vyřešil problém s injekcemi, kvůli kterým musíte k lékařům chodit v pravidelném intervalu.

"Jsem velmi nadšen z výzkumu," řekl profesor Robert Langer. "Vakcína je naprogramovaná tak, aby se uvolnila v přesném a předvídatelném čase, takže lidé by mohli potenciálně dostat jednu injekci, která v sobě obsahuje i několik dalších." Podle lékařů by tato metoda mohla pomoci zejména v rozvojových státech, kdy je obtížné naočkovat pacienty se všemi dávkami. Pokud však lidé neobdrží všechny dávky, pak je účinek vakcinace rapidně snížený a rovná se to situaci, jako by nebyli očkováni vůbec.