Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jsou akvarijní rybičky hloupé? Jejich chování vědce překvapilo

Sladkovodní akvária opět zazáří barvami
Sladkovodní akvária opět zazáří barvami
Foto: ZOO Brno

Londýn - Akvarijní rybičky mají podle vědců vlastní složité osobnosti. Například při umístění do neznámého prostředí mají paví očka různé strategie, jak se s touto stresující situací vyrovnat.

Vědci z Exeterské univerzity prováděli výzkum na známém druhu akvarijních rybiček - živorodce duhové (paví očko). Když pozorovali, jak se rybky chovají v různých situacích, zjistili u nich celou škálu různých druhů nálad a chování.

"Pokud jde o chování jednotlivců u takových druhů, jako jsou právě živorodky duhové, často se předpokládá, že jde jen o jednoduché spektrum," řekl doktor Tom Houslay, který studii vedl. "Ale náš výzkum ukazuje, že skutečnost je mnohem složitější."

Paví očka byla vystavena mírnému stresu, když je vědci přenesli jednotlivě do akvária, které rybky neznaly. A větší stres u nich vědci navodili tím, že jim ukazovali modely dravých ptáků nebo ryb. "Jednotlivé živorodky reagovaly na stresové situace různě," poznamenal Houslay. "Některé se pokusily schovat, jiné zkusily uplavat, další hrozbu začaly opatrně zkoumat, a tak dále."

Témata:  ryby zvířata vědci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy