Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muži mají větší mozek než ženy. Kdo je ale inteligentnější?

Lidé, ilustrační fotografie
Lidé, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Průměrný lidský mozek váží zhruba 1,4 kilogramů a představuje asi 2 procenta celkové hmotnosti jedince. Je známo, že mužský mozek je ale o něco málo těžší než ženský, zhruba o deset procent. Hraje ale tento rozdíl v inteligenci člověka nějakou roli?

Porovnávat inteligenci napříč pohlavím je podle odborníků skoro nemožné. Ne že by to technicky či vědecky nešlo zařídit, vždy se ale najde někdo, kdo je chytřejší než jiný, bez ohledu na to, jaké má pohlaví.

Podle vědců z Aston University v Birminghamu rozdíly v mužském a ženském mozku prakticky neexistují. Inteligence se proto nezakládá na váze ani velikosti, ale na vrozených schopnostech a vnějších podnětech.

Říká se, že muži jsou techničtěji založení a ženy jsou více rodinný typ. I tyto dovednosti vychází z mozkových činností a ačkoliv mezi mozkem jako takovým u pohlaví rozdíl není, v některých dovednostech jej odborníci potvrzují.

Nepopírají proto například, že mužský mozek lépe vnímá souvislosti, zatímco ženský je sociálněji zaměřen, není tomu tak ale od narození. Existují totiž studie, které toto tvrzení potvrdily, podle kritiků ale trpí jedním zásadním nedostatkem. Nepočítají totiž s vlivy okolí, které jsou pro rozvoj a funkci mozkové činnosti stěžejní.

Britští odborníci se podle serveru cnet.com domnívají, že pokud si budou chlapci v nízkém věku hrát s auty a dívky s panenkami, mozek se přizpůsobí daným typům hraček a ve výsledku na tom bude stejně jako ve výše zmíněné studii. To ale nenasvědčuje tomu, že by byla inteligence obou pohlaví rozdílná, mění se pouze směřování a zaměření mozku na konkrétní činnosti a aktuální vjemy.

Mužský a ženský mozek jsou si tedy velmi podobné až totožné a rozdíl ve velikosti nehraje roli v inteligenci, kterou naopak ovlivňuje směřování našeho zájmu a okolní vlivy. U žen se ale promítá do jejich velikosti mozku ještě jeden faktor, a tím je těhotenství.

Nizozemští odborníci zjistili, že části mozku, které mají na starosti sociální vnímání, jsou před porodem větší, než po něm. Stejně tak dochází ke zmenšení oblastí, které mají na starosti paměť. Opět zde ale platí výše řečené, tedy, že velikost mozku nemá na inteligenci žádný vliv a muži toto tvrzení nemohou dále s oblibou používat jako argument. Naopak se ale mohou chlubit tím, že u nich se velikost mozku během života nemění.

Témata:  lidé vědci muži ženy mozek

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy