Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Máte doma koberce? Mohou škodit zdraví, měli byste se jich zbavit

Úklid
Úklid
Foto: Pixabay

Koberce jsou nezbytným doplňkem naší domácnosti, na podlahách je máme téměř všichni. Pobíhají po nich naši mazlíčci, hrají si na nich děti a naše bosé nohy po nich našlapou kilometry. To vše jim ale dává pořádně zabrat – což je často vidět na jejich vzhledu. A ještě horší je pak to, co na první pohled vidět není.

Koberce pravidelně vysáváme, velká část z nás se je snaží čas od času vyčistit i jinými způsoby. Ale stačí to? Experti varují, že mohou poskytovat skvělé útočiště bakteriím nebo virům. Asi byste se divili, co mohou skrývat vlákna všeho koberce – zvláště, pokud je nenecháváte čistit nějakou odbornou firmou.

Podle serveru eHow.com se na vašich podlahách může skrývat třeba Norovirus, Salmonella nebo Campylobacter. Norovirus, také známý jako Norwalský virus, může způsobit střevní chřipku a další zažívací problémy. Je schopen přežít na vláknech koberce po dobu čtyř až šesti týdnů a může se vznést do vzduchu pokaždé, když někdo projde po koberci. 

O salmonelle většina z nás slyšela, máme tendenci ji považovat za nemoc z potravin. Salmonella je patogen, který může způsobit průjem, horečku a křeče v břiše, a je zvlášť nebezpečný pro malé děti a starší dospělé. Salmonellu si můžete domů - a na koberce - přinést i na podrážkách bot. Jedna studie ukázala, že 15 z 55 (27,2%) sáčků z vysavačů používaných v domácnosti obsahovalo virus Salmonella enterica.

Bakterie Campylobacter se vyskytuje nejčastěji v zimním období a daří se jí spíše na vlhkých kobercích. Může způsobit onemocnění zvané kampylobakterióza, které je zvláště nebezpečné pro lidi s oslabeným imunitním systémem. Bakterii se daří ve vlhkém prostředí, což znamená, že ve velkém ohrožení jsou podlahy a koberce, které byly vyčištěny po povodních nebo nehodách s vodou.

Dětem škodí i přehnaná hygiena

Představte si, že si na takovéto živné půdě pro baterie hrají malé děti. Docela děsivé, že? Jakkoliv nebezpečně to může znít, vědci na druhé straně varují i před přehnanou čistotou. Doktor Brett Finlay z British Columbia University varoval, že posedlost hygienou může způsobit, že se z některých prospěšných bakterií v našich střevech stane „ohrožený druh“.

Kanadští vědci tvrdí, že přítomnost čtyř konkrétních druhů bakterií ve střevech kojenců starých méně než 100 dní, zabraňuje vzniku astmatu v pozdějším životě. Stejné testy proto provedli i v dalších zemích a ty jim jejich závěry potvrdily. Zároveň ale vědci určili rizikové faktor vedoucí k astmatu. Těmi podle nich jsou určitý typ kvasinek ve střevech a přístup k dodávkám čisté vody. „„Je ironií, že děti s čistou vodou měly vyšší riziko vzniku astmatu,“ říká Finlay.

„Myslím, že to dává smysl, ale musím přiznat, že jsme byli překvapeni. Člověk by myslel, že čistá voda je dobrá pro celý svět,“ uvádí. Právě tato hygienická hypotéza je jeden z důvodů, jak je možné vysvětlit vznik astmatu a alergií v rozvinutém světě. I proto lékař lidi burcuje, aby odhodili své antibakteriální ubrousky.

„Řekl bych, že trpíme kocovinou z hygieny. Až moc jsme vyčistili svět. Možná, že jsou tyto mikroby skutečně ohrožený druh - vaše vnoučata budou mít jiné mikroby než vy. Netvrdím, že byste měli dát do biobanky své výkaly a pak je dát vašim vnoučatům. Ale mám strach, že vše až moc čistíme a myslím, že bychom měli polevit,“ dodal s tím, že některé mikroby jsou opravdu špatné a že je tato problematika velmi složitá.

Témata:  lidé vědci domácnosti úklid

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy