Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak funguje lidská paměť a proč ji nedonážeme ovládat?

Mozek, ilustrační foto
Mozek, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Vědci z Kanady a Švýcarska testovali mozkové buňky laboratorních myší. Během pokusu zjistili, jak si mozek uchovává vzpomínky. Jde o přelomovou studii, neboť utváření vzpomínek bylo dosud pro lidstvo záhadou.

Tým kanadských a švýcarských vědců zřejmě rozluštil záhadu lidské paměti. Teorii o vytváření vzpomínek během REM fáze spánku testovali zatím jen na laboratorních myších, přesto je převratná. Studii zveřejnil časopis Science.

REM fáze spánku je pro naši paměť zásadní. Vědci myším během spánku pomocí specializované techniky deaktivovali určité mozkové buňky, aniž by je probudili. Pokud to udělali během REM fáze, myši si druhý den nepamatovaly, co se předchozí den naučily.

"Použili jsme techniku, která u myší narušila REM fázi spánku," uvedl pro BBC vedoucí projektu Sylvain Williams. Optogenetika využívá moderních technologií, které dokážou manipulovat s funkcí mozku. Pokud ale stejnou techniku použili v jiné spánkové fázi, myši si vzpomínky uchovaly.

Z části tak odborníci poodhalili záhadu paměti i fáze REM. Ve stejné době, jako se podle nové studie vytváří vzpomínky, se nám totiž také zdají sny. Vědci proto už dlouho předpokládali, že během REM fáze si mozek "třídí myšlenky".

Témata:  vědci lidé mozek

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy