Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co způsobuje škytavku? Je možné jí předejít?

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Každý ten pocit alespoň jednou zažil. Nepříjemné stažení bráničních svalů, které nejde zastavit. Jak škytavce předejít? Co ji způsobuje? A jak ji léčit? Odpovědi na všechny otázky o škytavce najdete v článku.

Co škytavku vyvolává?

Škytat můžete začít kvůli řadě věcí. Nejčastější příčinou bývá hltání jídla nebo rychlé pití. Pozor byste si měli dát i při pití alkoholu nebo jedení kořeněných jídel. V krajních případech můžete škytavku chytit při kouření cigaret nebo při užívání některých léků, např. opiátů. Často škytají lidé, kteří mají jícnový reflux, což je fyziologická porucha těla, při níž obsah žaludku proudí zpěd do jícnu. Naopak vzpomínka blízké osoby škytavku nejspíš nevyvolá.

Co může škytavka způsobit?

Mnoho lidí se nejspíš bude domnívat, že je škytavka naprosto neškodná, ale překvapivě tomu tak nemusí být. Dlouhodobé škytání může způsobit únavu, nespavost nebo deprese. Proto je třeba se škytání co nejdříve zbavit.

Jak dlouho škytání trvá a koho postihuje?

Ve většině případů je škytání krátkodobé – pár minut. Obvykle jej není potřeba léčit medikamenty. Své oběti si škytavka nijak nevybírá – trpět jí mohou jak batolata, tak senioři.

Jak škytavku léčit?

„Zaručených“ způsobů, jak se škytání zbavit, je mnoho. Pomoci by mělo zadržení dechu po nádechu alespoň na 10 sekund nebo sezení s objatými koleny na dvě minuty. Server Medical News Today doporučuje také kloktání ledové vody, polykání rozpuštěného cukru, pomalé pití teplé vody bez dýchání. Podle stránky pomáhá také pouštění větrů, avšak pití perlivých nápojů, které tento akt spouštějí, může vést k opětovné škytavce, takže opatrně. Pro léčbu dlouhodobé škytavky se doporučují léky – neuroleptika nebo svalové relaxanty.

Jaký je světový rekord ve škytání?

Podle Guinessovy knihy rekordů drží prvenství ve škytání Charles Osborne z Iowy ve Spojených státech. Ten škytal v kuse neskutečných 68 let (1922-1990). Průměrně dosahoval jednoho škytnutí za deset sekund. Proškytal tak například celou Druhou světovou válku i následnou válku Studenou. Odborníci se domnívali, že za jeho škytání může špatně položená bránice, nebo nesprávné fungování cév v jeho mozku, které ovlivňovaly břišní oblast. Sám Osborne podstoupil několik operací, ale všechny skončily nezdarem. Škytat přestal náhle zhruba rok před svou smrtí. Překonat jeho rekord nebude ničím snadným.

Témata:  zdraví nemoc děti lidé

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy