Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Armagedon se blíží? Oceány jsou zamořené, situace je hodně špatná

plasty
plasty
Foto: Pixabay

New York - Miliony tun plastů zamořují světové oceány každý rok, tvrdí zpráva OSN. Situace je prý tak vážná, že dostala označení "plastový Armagedon". Dnes se proto na žádost OSN sešlo v Keni řada ministrů pro životní prostředí, společně by měli odsouhlasit rezoluci, která zaváže státy bojovat s problémem.

Státy by chtěly vytvořit komisi složenou z odborníků, kteří budou firmám, zemím i jednotlivcům radit, jak se mají postarat o plast. V oceánech každoročně skončí na osm tun plastů, ty znečišťují vodu a ničí křehký ekosystém v mořích. "Musíme lépe zpracovávat odpadky. Nevyrábět to, co nepotřebujeme, část plastů vyměnit za jiný recyklovatelný materiál a o zbytek se postarat jinak, než je hodit do moře," řekl Erik Solheim z OSN.

Ten je přesvědčený o tom, že do 20 let by mohlo být nejen lepší životní prostředí, ale i ekonomika. Během diskuze o tom, jak se postarat o plast, přišel nigerijský ministr Ibrahim Usman Jibril s tím, jak se týmy ochránců životního prostředí pokoušely vyčistit moře poblíž pobřeží od ropných skvrn, přičemž narazili na celou skládku plastů, kde se materiál míchal s fosilním palivem.

Podle oceánografky Lisy Svenssonové se vyhozený plast do přírody dostane zpět do našeho těla ve formě jídla. Kromě přírody tak zamořujeme i vlastní tělo. "Důležité je, aby lidé změnili svůj přístup k tomu, jakým způsobem vyhazují a používají plast," řekla Dr Lisa Svenssonová novinářům. "Proto je nezbytné spolupracovat se soukromým sektorem, kde se vyrábí enormní množství plastových výrobků," dodala.

"Musíme změnit způsob myšlení lidí, potřebují pochopit, že plast do přírody nepatří. z toho důvodu je vytvořit tým lidí, který bude radit firmám a producentům, musíme začít nahoře, abychom pozměnili standart konzumentů," tvrdí Lisa Svenssonová. Podle ní nikdo nechce jít na pláž, která bude plná odpadků, problém na mořích by tak mohl brzo zasáhnout i turismus.

Plán OSN je začít u výrobců, aby omezili plastové obaly. To vyžaduje změnu v použitých materiálech, ale i designech. Rezoluce OSN zatím nemá žádné konečné datum, ani nepočítá se sankcemi, pokud státy nebudou dodržovat pravidla. Spojené státy americké již dříve oznámily, že se nehodlají přidat k žádným světovým rezolucím o ochranně životního prostředí.

Témata:  životní prostředí OSN (Organizace spojených národů) plasty

Aktuálně se děje

5. května 2024 8:22

Kyjev s naší pomoci může na Rusy opět útočit v roce 2025, věří Bílý dům

Ukrajina se schválenou vojenskou pomocí Spojených států udrží obranu a v roce 2025 může i zaútočit, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy