reklama

Přemýšleli jste někdy nad tím, kolik nemocí znáte? Schválně je zkuste spočítat, s největší pravděpodobností jich dáte dohromady několik desítek. Skutečné číslo počtu nemocí na světě je ale diametrálně odlišné. Podle Světové zdravotnické organizace jich je totiž zhruba 30 tisíc.

Už to je samo o sobě ohromující číslo a neexistuje na celém světě jediný lékař, který by je znal všechny. O nic méně hrozivý ale není ani počet nemocí, které zatím nedokážeme vyléčit. Těch jsou totiž podle stejného zdroje zhruba tři čtvrtiny. Lidé tak mají lék "pouze" asi na 7000 nemocí.

Zhruba stejné množství různých onemocnění se ale řadí mezi vzácné. Těch vědci zatím popsali asi sedm tisíc a celosvětově jimi trpí asi 350 milionů lidí. Na většinu z nich přitom neexistuje lék, neboť se jen těžko vyvíjí pro tak málo početnou skupinu pacientů.

Zhruba polovina z nich, přesněji 43 procent lidí se vzácnými nemocemi, nemá adekvátní léčbu. Než se totiž zjistí, o jakou chorobu jde, někteří pacienti podstoupí řadu operací, berou mnoho neadekvátních léků či absolvují desítky různých vyšetření. Jiní do té doby zemřou.

Mezi vzácná onemocnění patří například Guillain-Barrého syndrom, jehož zvýšený výskyt zaznamenaly některé latinskoamerické země v souvislosti s epidemií viru zika. Tento syndrom postihuje periferní nervovou soustavu a projevuje se obrnou svalstva.

Známou, avšak také vzácnou nemocí, je bulózní epidermolýza, častěji se vyskytující pod označením nemoc motýlích křídel, která se projevuje tvorbou puchýřů po celém povrchu těla, ale též uvnitř těla na sliznicích a dýchacím či trávicím ústrojí.

Poměrně neobvyklou nemocí je také amyotrofická laterální skleróza (ALS), kterou trpí například slavný britský astrofyzik Stephen Hawking. Se světem komunikuje pomocí speciálně upraveného počítače napojeného na hlasový syntetizátor. Na ALS ale zemřel například expremiér Stanislav Gross.

Mezi raritní onemocnění ale patří i taková, o nichž slyšíme relativně často. Jsou to například spinální muskulární atrofie, neurofibromatózy, Huntingtonova chorea, Crohnova nemoc, syndrom Charcot-marie-Tooth, Kaposiho sarkom či nádor štítné žlázy.

Zřejmě nejznámější a mýty nejopředenější ze vzácných nemocí je takzvaná lykantropie. Jde o psychické onemocnění, u kterého dochází ke změně vnímání okolí a sebe sama. Nemocný člověk sám sebe vnímá jako zvíře a podle toho se i chová. 

Mnohdy je zaměňována s hypetrichózou, syndromem vlkodlaka, což je velmi vzácná dědičná genetická porucha, která postihuje přibližně jednoho člověka z několika milionů. Jedná se o genetickou mutaci v pohlavním chromozómu X, která se projevuje nadměrným růstem ochlupení po celém těle.