Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ubývá voda, blíží se katastrofa. Svět se musí připravit na klimatické uprchlíky?

Sucho, ilustrační fotografie
Sucho, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Není to tak dlouho, co desetitisíce migrantů denně překračovalo hranici Evropské unie. Snažili se uprchnout před válkou a chudobou s nadějí, že v zahraničí najdou bezpečí. Není zcela vyloučené, že se podobná situace bude brzy opakovat. Bída, neustávající konflikty a terorismus Blízký a Středních východ totiž nadále sužují. K těmto tragickým skutečnostem se navíc přidává změna klimatu.

Extrémní sucho, které v letech 2006-2011 postihlo Sýrii, mohlo být důsledkem klimatických změn. Jak ve svém článku pro time.com uvedla Aryn Bakerová, sucho vedlo k rozšiřování chudoby a stěhování lidí do měst. „Dva miliony Syřanů bylo přinuceno přesídlit se nejen kvůli Asadově špatné vládě, ale i kvůli suchu,” domnívá se Francesco Femia z amerického Centra pro klima a bezpečnost. „Toto vnitřní vysídlení pravděpodobně přispělo ke vzniku sociálních nepokojů, které vyvolaly válku. Jejím následkem se stal proud uprchlíků mířících do Evropy.” Co se stalo v Sýrii, se podle Femii může velmi snadno odehrát i jinde. 

Změna klimatu už ovlivnila počasí v Africe a v Asii. Přírodní katastrofy jako jsou sucha a záplavy, nastávají mnohem častěji. Zemědělská půda se mění v poušť, vlny veder ničí úrodu a pastviny. Z dlouhodobého hlediska mohou klimatické změny přimět pastevce, rybáře a zemědělce k opuštění postižených oblastí, jak se to již stalo v Sýrii.

Pentagon a další američtí představitelé opakovaně varují před vypuknutím válek o vodu. Soupeřící vlády a ozbrojené skupiny se mohou při úbytku zdrojů uchylovat k násilí a způsobit tak další a další migrační vlny. Bývalý americký ministr zahraničí John Kerry tuto novou skupinu migrantů označil za „klimatické uprchlíky”.

Počkejte si, až dojde voda

„Vy si možná myslíte, že migraci do Evropy způsobuje extrémismus. Počkejte ale, až začne docházet voda, bude chybět jídlo a jeden kmen bude bojovat proti druhému o holé přežití,” pohrozil Kerry v průběhu konference o klimatu ve městě Anchorage.

Odborníci na bezpečnost tento proces mohou sledovat již dnes v oblasti severní Afriky a Sahelu, který tvoří pás zemědělské půdy jižně od Sahary. „Všechny dostupné informace potvrzují, že ke změně klimatu dochází. Dezertifikace, nedostatek vody a záplavy nutí lidi dát se do pohybu,” řekl Michael Werz z Centra pro pokrok Ameriky.

Afghánci a Syřané donedávna tvořili největší skupinu uprchlíků mířících do EU, ale ani Afričané ze Sahelu nezůstávají pozadu. „Nikdo z nich neříká, že vyráží do Evropy kvůli zvyšujícím se emisím CO2,” s nadsázkou dodal Werz. Následné efekty jako ničení úrody, nemocná zvířata a konflikty o zdroje tlačí obyvatele Sahelu na sever, aby se zbavili chudoby. Rozvrácená Libye nabízí migrantům a pašerákům možnost, jak se dostat přes Středozemní moře. 

Zastavme konflikty ještě předtím než vzniknou

EU vede nekonečné debaty o tom, co s migranty dělat. Mezinárodní organizace většinou vyzývají ke stabilizaci situace v zemi původu těchto uprchlíků. Nestačí ale jen mluvit o nutnosti ukončit konflikty.

„Je třeba věnovat mnohem větší pozornost přizpůsobování se novým klimatickým podmínkám a zajistit dostatek vody a jídla, aby migrace přestala být jediným východiskem,” myslí si Francesco Femia. Řešení problému odstraněním jeho příčin neznamená ukončení konfliktů, ale jejich zastavení ještě předtím než vůbec vzniknou. Tak by se dalo postupovat i u samotné změny klimatu.

Témata:  sucho voda migrace

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy