Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útok na Pearl Harbor byl předpovězen? Japonci našli inspiraci na nečekaném místě

Pearl Harbor
Pearl Harbor
Foto: Pixabay

Pearl Harbor/Londýn/Tokio - Nedávno uplynulo výročí od japonského útoku na americký přístav Pearl Harbor na Havajských ostrovech, který je dnes chápán jako okamžik, kdy se z evropské války stal světový konflikt. I když byl útok hojně zobrazen v literatuře, umění a kinematografií, málo se mluví o knížce Velká válka v Pacifiku od Hectora Bywatera, britského námořního analytika, který myšlenku japonské invaze předpovídal už v roce 1925 a detaily popsal ve svém románu.

Letos si Spojené státy americké připomněly 76. výročí od útoku, který proběhl 7. prosince 1941. Jen málokdo však tuší, že Japonci se inspirovali právě válečnou literaturou vydanou o 16 let dříve. Bywater ve své fikci popsal nejen počáteční útok, ale i následnou válku, kterou nakonec vyhrají Američani. Paradoxem ovšem je, že autor zemřel už v roce 1940, nikdy se tak nedozvěděl, že jeho představy se staly skutečnými.

Hector Bywater byl ve své době poměrně váženým námořním analytikem, před začátkem 1. světové války pracoval pro britskou zpravodajskou službu a po jejím skončení vydal už první studie ohledně možného námořního konfliktu mezi Japonskem a Spojenými státy. Jeho výzkum pacifické oblasti pak vyvrcholili právě roce 1925 vydáním románu Velká válka v Pacifiku. Proslul také tím, že správně předpověděl umístění japonských válečných lodí ještě předtím, než se k nim Japonsko přiznalo.

Děj románu Velká válka v Pacifiku se odehrává v roce 1931 a příběh začne překvapivým útokem japonských sebevražedných pilotů na Panamský kanál. To však bylo pouze předehrou ke skutečnému vojenskému tažení, který měl za cíl obsadit přístavy na Guamu a na Filipínách, stejně jako útoky ponorkami na Havaj a další přístavy na západním pobřeží USA. Válka v knize skončí po šesti letech bojů.

Bywater v době psaní románu nepředpokládal, že cílem by mohly být Havajské ostrovy, protože v té době nebyl Pearl Harbor pro Američany zas tak důležitým přístavem a mnohem taktičtější bylo ovládnutí Panamského průplavu. Bywater také předpokládal, že ve válce dojde k použití chemických zbraní, k čemuž nakonec nedošlo, nevěděl ani o konstrukci atomové bomby, která válku s Japonskem ukončila.

Bywaterova tvorba byla populární ve 20. a 30. let, potom však upadla do zapomnění. Během svého působení na základně ve Washingtonu se spisovatel a analytik několikrát setkal i s japonským admirálem Isoroku Jamamotem, který ho navíc ještě schválně přesvědčoval v tom, že Japonsko by skutečně nedokázalo vést válku s USA déle než 18 měsíců. Jamamoto je taky hlavním člověkem, který naplánoval úder proti Pearl Harboru a první fázi bojů v Tichomoří.

Román se dočkal svého překladu do japonštiny, kdy prakticky všichni námořní úředníci ho museli číst jako povinnou četbu. Zvlášť Jamamoto byl fikcí natolik posedlý, že knihu četl mnohokrát a dělal si podrobné poznámky. Román pravděpodobně nebyl důvodem, proč k útoků na Pearl Harbor došlo, rozhodně však byl zdrojem inspirací, jak útok efektivně provést.

Témata:  Pearl Harbor Japonská armáda Japonsko historie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy