reklama

Planina Nazca proslula po celém světě, do teorií o jejich vzniku se zapojili hlavně ufologové. Obrazce, jejichž stáří se odhaduje na 2500 let, jsou totiž plně viditelné až z velké výšky. Obrazy vytvořili indiáni odstraněním asi 10 cm povrchové tmavé horniny, spirálovité díry jsou pak obehnány kameny (foto zde).

A právě jejich účel teď vědci odhalili. Oblast, ležící asi 400 km od Limy, je velmi suchá, odborníci proto uvažovali, jak zde mohli domorodci přežít. Nejnovější satelitní snímky podle výzkumníků ukázaly, že byly spirálovité díry součástí starověkého vodovodního systému.

"Tvořily část sofistikovaného hydraulického systému, který indiáni kultury Nazca konstruovali pro získání vody z podzemních sběrů," uvedla pro BBC vedoucí výzkumného týmu Rosa Lasaponaraová. Cirkulaci vody v podzemních kanálech zajišťoval vítr, který do systému proudil přes tyto "puquios".

Vodovod poskytoval vodu po celý rok, nejen pro zavlažování a zemědělství, ale také pro domácí potřeby. Jejich stavba vyžadovala inteligenci a dobrou organizaci, stejně jako specializované technologie. I jejich údržba byla složitá, některé však zůstaly funkční dodnes.

Obrazce na planině Nazca byly objeveny až ve 20. letech 20. století při leteckém průzkumu oblasti. Nejčastěji znázorňují zvířata, najdou se zde ale i lidské postavy, geometrické tvary nebo právě spirály. Rovné linie jsou často dlouhé i několik kilometrů.

Nejvíce uznávanou teorií je zřejmě to, že obrazce mají rituální význam a sloužily jako způsob komunikace s nadzemskými bohy. Podle jiných vědců jde o gigantický astronomický kalendář a linie směřují k významným bodům na obloze. Populární je teorie o mimozemském původu - obrazce buď vytvořili sami ufoni, nebo měly návštěvníky upoutat a vyzvat k přistání.

Tamější civilizace rozkvétala na jižním pobřeží Peru mezi lety 200 př. n. l. až 600 n. l. Maximální populace se odhaduje na 25 tisíc lidí. Jako mnoho jihoamerických kultur ani tato nepoužívala písmo, proto neexistují žádné záznamy.