reklama

Muž, který v prosinci navštívil pohotovost, trpěl na problémy s polykáním a mluvením. Bolelo ho v krku a měl jej oteklý. Podle zprávy BMJ Case Reports pacient uvedl, že problémy začaly poté, co potlačil kýchnutí.

Při kýchání si totiž ucpal si nos i ústa a snažil se hlasitý zvuk skrýt. Rentgen ale ukázal, že tělo si našlo jinou cestu a doslova mu udělalo díru do hrudi a krku. Vyšetření CT pak ukázalo, že tlak z kýchnutí roztrhl měkké tkáně.

Podle lékařů nejde o ojedinělý případ a hrozí každému, kdo se bude okoušet kýchnutí potlačit. Když totiž kýchneme, vzduch cestuje z našeho těla ven rychlostí zhruba 240 km/h. Pokud se ale pokusíme takový tlak zadržet, úplně se to nepovede. Podle lékaře Anthonyho Aymata z londýnské univerzitní nemocnice Lewisham se totiž vzduch může usadit kdekoli v těle.

Smyslem kýchání je dostat něco z našeho těla, například virus nebo bakterie. Pokud jej zadržíme, bakterie mohou skončit někde jinde v těle, dodal doktor Zi Yang Jiang z texaské univerzitní nemocnice.

Příběh pacienta naštěstí dobře dopadl. Lékaři mu podávali stravu nosní trubičkou, aby se jeho hrdlo mohlo zahojit, a vyléčil se. Domů ale odcházel s doporučením, ale kýchání v budoucnu nezadržoval. Podle lékařů je totiž nejzdravější právě velmi hlasité kýchání.