reklama

Alergie na lepek může být důvodem mnohých zdravotních obtíží, u kterých se jen těžko hledá příčina. Léta vás může bolet hlava, a přitom by stačilo z jídelníčku odstranit klasické pečivo i koláče, dorty a buchty od babičky.

Lepek obsahují ale i některé uzeniny, těstoviny, alkohol, jogurty, kukuřičné lupínky, kečup nebo hořčice. Bezlepková dieta je sice finančně nákladná, ale dobrou zprávou je, že v obchodech jsou potraviny bez lepku k dostání čím dál častěji. Předtím, než ji začnete držet, ale raději navštivte svého praktického lékaře.

Jak poznat, že váš organismus může sužovat alergie na lepek? Čtěte možné příznaky:

1. Žaludeční obtíže

Běžíte na toaletu chvíli poté, co sníte nějaké pečivo? Důvodem může být právě lepek! Takové problémy s trávením mohou zahrnovat plynatost, nadýmání, průjem nebo naopak zácpu.

2. Migréna

Časté bolesti hlavy jsou jedním z nejdůležitějších symptomů nesnášenlivosti lepku. Migréna se může projevit i několik hodin poté, co jste jedli například preclík.

3. Závratě

Lidé alergičtí na lepek mohou mít i závratě, protože lepek nepříznivě ovlivňuje mozeček v mozku, který koordinuje pohyby a udržování rovnováhy. Zároveň můžete mít problémy se soustředěním.

4. Otékání kloubů

Nesnášenlivost lepku může způsobit zánět, který se obvykle projevuje na kloubech. Nejde jen o otoky, ale i bolest, která může zmást, připomíná totiž artritidu.

5. Únava

Pokud má vaše tělo problémy se strávením lepku, může mít problém absorbovat i ostatní živiny, které jsou pro organismus důležité, a to může vést k únavě.

6. Přecitlivělá pokožka

Pokud vám naskočí svědivé červené skvrny na kůži chvíli poté, co jste snědli sendvič, může být i to důvodem intolerance vašeho těla na lepek.

Lepek má na svědomí i jiný zdravotní problém - celiakii, což je chronické onemocnění sliznice tenkého střeva. Tato nemoc je zatím nevyléčitelná a i v tomto případě se řeší bezlepkovou dietou.

Pokud vás trápí minimálně tři z těchto problémů současně, měli byste možnost alergie zvážit. Nemusíte však hned utíkat na alergologii, zkuste se jen na pár dní vyhnout potravinám, které lepek obsahují. Pokud se Váš zdravotní stav zlepší, možná jste na stopě nepříjemné zprávě.