Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé si dělají transplantaci doma sami. Lékaři jsou zděšeni

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Na serveru YouTube se objevila videa, které mohou ohrozit zdraví lidí. Jde o návody, jak si v domácím prostředí provést takzvanou fekální transplantaci. Lékaři jsou podobnými „zaručenými radami“ zděšeni a nabádají veřejnost, aby je ignorovala.

Odborníci vyjádřili obavy z rostoucího trendu domácích transplantací fekálních transplantátů. Takové neodborné zákroky totiž mohou zvýšit riziko výskytu onemocnění jako je žloutenka.

Fekální transplantace je postup, který pomáhá obnovit bakterie ve střevech člověka, který trpěl opakovaným výskytem infekce Clostridium difficile. Clostridium difficile, jinak známý jako C. difficile nebo C. diff, je oslabující infekce, která způsobuje průjmy a může následně vést k závažným problémům střev. Obvykle se může léčit antibiotiky.

Americká společnost infekčních onemocnění tento týden oznámila, že aktualizovala své pokyny a doporučila pacientům, kteří nemohou být při průjmech souvisejících s C. Difficile léčení antibiotiky, aby uvažovali o transplantaci fekálních buněk. Někteří lidé, kteří trpí problémy s střevy, se však rozhodují, že se budou léčit sami doma a provedou si vlastní transplantaci fekálií. Odborníci ale varují, že mohou svému zdraví ještě více ublížit.

Na YouTube existuje celá řada videí, která ukazují, jak fekálních transplantaci provést doma. Jedno video, které získalo více než 94 000 zobrazení, v názvu tvrdí, že může pomoci divákům vyléčit ulcerózní kolitidu. Odborníci ale vysvětlují, že tak jednoduché to není. Transplantace fekálních buněk vyžaduje například screeningová vyšetření, aby byla zajištěna bezpečnost pacientů. 

Neopatrnou transplantací podle lékařů mohou být na příjemce transplantátu přeneseny bakterie spojené s roztroušenou sklerózou, Parkinsonovou chorobou a hepatitidou. „Víme, že tyto bakterie mohou být přenášeny mezi myšmi. Není to důvod k panice, ale vzbuzuje to samozřejmě obavy, že to může stejně fungovat i u lidí," vysvětluje Rob Knight, profesor na Kalifornské univerzitě v San Diegu. 

Když jsou transplantace fekálií prováděny odborníky, dárci jsou vyšetřováni na různé stavy včetně infekčních onemocnění. Pacienti, kteří si myslí, že si doma provedou vlastní transplantace fekálií, zvyšují své šance na kontakt s škodlivými mikroby. „Je to bohužel něco, co se objevuje stále častěji," řekl profesor Knight deníku The Guardian . 

Nebezpečí spojená s fekální transplantací byla zaznamenána už v minulosti. V roce 2015 se žena, která podstoupila transplantaci fekální k léčbě infekce C. difficile, stala obézní poté, co dostala vzorek od její dcery s nadváhou.

Témata:  transplantace zdraví lékaři

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy