Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podivné války? Generálové si spletli země. Vojáci podnikli invazi, které si nikdo nevšiml

historie
historie
Foto: Pixabay

Válka je většinou tragickou událostí, do které odchází muži od rodin a mnozí se nevrátí. Ne však v případě Lichtenštejnska. To do svého posledního vojenského konfliktu poslalo hrozivou jednotku čítající 80 vojáků. Domů jich přišlo 81.

Lichtenštejnsko důsledně dodržuje politiku neutrality a je jednou z mála zemí světa, které si neudržují žádnou stálou armádu. Ne vždy tomu tak bylo. V 19. století tam jednotka přiměřená velikosti maličké země existovala a postarala se o jednu z nejzábavnějších historek z oboru vojenství. A není to jediná kuriozita, kterou zemička přitáhla. Tak například v roce 2007 do ní omylem podniklo invazi Švýcarsko.

Ve středověku a v průběhu renesance se na území dnešního Lichtenštejnska bojovalo velmi často. Hrad v srdci malého státu dvakrát zničily nájezdy Turků - nejprve v roce 1529 a pak ještě jednou v roce 1683. Národ z Lichtenštejnska si vydobyl samostatnost v roce 1806 a od té doby si spokojeně žije na území mezi Švýcarskem a Rakouskem.

V napoleonských válkách si země zažila okupaci postupně od Francie, Ruska, opět Francie a nakonec Německa. Až od roku 1813 je Lichtenštejnsko definitivně svobodné. Svého posledního vojenského konfliktu se zúčastnilo v roce 1868 a byl to právě ten, který nesmazatelně vstoupil do dějin.

V tomto roce se odehrávala tzv. prusko-rakouská válka. Lichtenštejnsko nechtělo za válčícími mocnostmi zůstat pozadu a do konfliktu vyslalo 80 vojáků. Válku všichni přežili a v nějaké fázi konfliktu narazili na italského vojáka. Ten se s nimi velmi spřátelil a rozhodl se, že se raději vrátí s nimi, než do rodné Itálie.

Brzy po skončení války byla lichtenštejnská armáda definitivně rozpuštěna. Prohra německé koalice uvolnila zemi z povinnosti udržovat armádu a parlament toho bleskově využil. Vládce sice protestoval, že to zanechá naprosto nechráněné území, ale nakonec mu to nebylo nic platné.

V roce 2007 se pak Lichtenštejnsko zapletlo do další vojenské kuriozity a stalo se cílem Švýcarské invaze. Až na to, že to byl naprostý omyl. Trénující jednotka 170 švýcarských vojáků se ztratila a do země náhodou zabloudila.

Invaze skončila, když si velitel chybu uvědomil a otočil malou armádu zpět domů. Švýcaři později Lichtenštejnsko o incidentu informovali a velmi oficiálně se omlouvali. Obyvatelé malé země si z toho nic nedělali. Prý vojáky ani nikdo neviděl. Mluvčí vlády celou událost uzavřel vtípkem, že dokud k nim Švýcarsko nevtrhne s bojovými vrtulníky, tak to vůbec nevadí.

Témata:  historie válka armáda násilí

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy