Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Válka gigantů? Ve třetí světové vůbec nemusí bojovat USA a Rusko

Čínská armáda, ilustrační foto
Čínská armáda, ilustrační foto
Foto: China Military

Nové Dillí - Kvůli tolik diskutované plošině Doklam, která se nachází na trojmezí Bhútánu, Indie a Číny, by mohl vzniknout válečný konflikt, do kterého by se mohl zapojit i Západ. O plošinu se totiž dlouhá léta přou Čína s Indií. Plošina je pro Indii strategickým bodem.

Pro americký žurnál Politico se o problému mezi Indií a Čínou rozpovídal poradce indického premiéra Naréndry Módího v zahraniční politice Vijay Chauthaiwale. Podle současného šéfa zahraničních věcí se indická politika řídí jednoduše trpělivostí, jedině tak prý bude pozice Indie silnější. Připustil však, že i tak se Čína stala otázkou číslo jedna pro zahraniční politiku Indie.

Obě země se pomalu blíží, pokud tam už nejsou, do podobné fáze, jako před desítkami let USA a Rusko. Mohla by tu být nová Studená válka? Čínský státní list Global Times před čtrnácti dny napsal, že Čína vojensky zareaguje, pokud Indie jakýmkoli způsobem zasáhne na Maledivách. V Doklamu, což je plošina nacházející se na trojmezí Indie, Bhútánu a Číny, byly minulé léto spatřeny čínské jednotky. Čína totiž chtěla silnice vedoucí z náhorní plošiny Doklam směrem k vojenskému táboru v Zomphiri v jižním Bhútánu.

Komunistická země tehdy Indii obvinila, že její armáda v Bhútánu, který de facto spadá pod Indii, přešla hranici hranice, aby zabránila výstavbě silnic. Tehdy Bhútán prohlásil, že Doklam paří jemu, a ne Číně. Obě země poté dohodly a své vojáky z plošiny stáhly.

Doklam má pro Indii kritickou strategickou hodnotu, jelikož představuje výšinu, ze které případný protivník dokáže útočit na pozice v indickém týlu. Čistě právně jde v Doklamu o spor mezi Bhútánem a Čínou, avšak v této oblasti se čínským silám otevírá cesta k Siligurskému koridoru, tzv. "kuřecímu krku", což je oblast mezi Nepálem a Bangladéšem zajišťující strategické spojení hlavní části indického území se severovýchodní Indií.

Chauthaiwale Politicu potvrdil, že záměr překročit hranici a blokovat stavbu byl pečlivě promýšlen. Expert na zahraniční politiku také odpověděl na dotaz, jak bude reagovat Indie, pokud je pravda, že Čína opět posílá do Doklamu své vojáky. Chauthaiwale se usmál a řekl, že Indie je připravená. Vinayak Bhat, bývalý indický vojenský zpravodajský důstojník zase komentoval satelitní snímky, na kterých jde vidět čínská aktivita v Doklamu. "Je to moc důležité," řekl s odkazem na několik desítek obrněných vozidel, sedm helipadů a vysokou vyhlídkovou věž.

Podle Bhata to znamená, že Čína má územní kontrolu nad Doklamem. Pokud by však toto strategické území využila a pokračovala směrem dolů, tak by to znamenalo válku.

Témata:  USA Čína Indie Indická armáda Čínská lidová osvobozenecká armáda

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy