reklama

Může ale signalizovat přicházející demenci, uvedla v tiskové zprávě k Národnímu týdnu trénování paměti, který začíná v pondělí. V celém Česku je připraveno přes 300 přednášek.

"Pomocí paměťových technik si může kdokoli zapamatovat bez velké námahy to, co mnozí považují za nezapamatovatelné. Trénování paměti prospívá mentální kondici a zlepšuje kvalitu života. Už lidé kolem třiceti let věku by se o trénování paměti měli začít zajímat," uvedla Steinová.

Drobné problémy s pamětí se objevují postupně, nepřehlédnutelnými se podle Steinové stávají mezi padesátým a šedesátým rokem. "Trénování vede k minimalizaci problémů s pamětí. Lidé si zapamatují nákupní seznamy, telefonní čísla, PIN kódy a výrazně se zlepší zapamatování a vybavení jmen i tváří," vysvětlila.

Mírné zhoršení takzvaných kognitivních funkcí, tedy například myšlení, vnímání, poznávání či paměti, se projevuje u lidí, u kterých později propukne Alzheimerova choroba. "Z celosvětového výzkumu vyplývá, že vhodná intervence formou tréninku v kombinaci s fyzickou aktivitou může být tím pozitivním faktorem, které nás před demencí ochrání," dodala.