Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hrozí vám ve stáří infarkt? Tímto jednoduchým testem si to doma můžete zjistit

Nemoc, bolest, ilustrační foto
Nemoc, bolest, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Infarkt dnes patří mezi hlavní příčiny úmrtí lidí. Často se mu proto říká tichý zabiják. Přesto je na těle možné najít znaky toho, že jste v prvním stádiu srdečního onemocnění. Pomoci může například prohlídka vašeho ucha.

Vědci uvádějí, že záhyby na ušním lalůčku mohou napovědět, zda u jedince existuje vyšší riziko vzniku srdečních onemocnění. „Zatímco 'normální' ušní lalok je hladký, u některých lidí je možné na ušním laloku pozorovat záhyb, přímku nebo vrásku, která vypadá, jako by dělila uši na polovinu. Toto zkroucení bývá označováno jako 'Frankovo znamení' pojmenované po svém objeviteli vědci Sanders T. Frankovi,“ píše server Health Line.

Mohla by taková malá rýha na vašem uchu opravdu mít něco společného se srdečními chorobami? „Vědci si nejsou jisti, jak mohou být tyto dva jevy propojeny, ale existuje několik teorií. Jednou z nich je, že degenerace elastické tkáně kolem malých krevních cév, které přenášejí krev do ušních lalůček, způsobuje přehnutí lalůčku. Jedná se o stejný typ změn v krevních cévách spojených s onemocněním koronární tepny. Jinými slovy - viditelné změny, které se objevují v drobných cévách ucha, mohou naznačovat podobné změny v těch krevních cévách, které jsou v srdci,“ vysvětlují odborníci.

Vědci za poslední desítky let na toto téma provedli celou řadu studií. Některé z nich nezávisle na sobě prokázaly, že lidé, kteří trpí například srdeční ischemií, tuto vrásku či rýhu na uchu obvykle mívají. Stejně jako řada lidí, které postihl infarkt. Vědci z Cedars-Sinai Medical Center v Los Angeles v roce 2012 potvrdili, že lidé s touto vráskou mají mnohem větší pravděpodobnost, že budou vykazovat známky srdečního onemocnění než jedinci, kteří toto zvrásnění na ušním lalůčku nemají. V roce 2006 vědci zjistili, že u mladších lidí ve věku 40 let byla rýha příznakem onemocnění koronární arterie až v 80% případů. 

Už v roce 1980 jedna ze studií ukázala, že vztah mezi rýhou a srdečními onemocněními u Indiánů neexistuje. To naznačuje, že „Frankovo znamení" nemusí vykazovat stejnou souvislost v různých etnických skupinách. Další studie japonských Američanů žijících na Havaji také nenalezla žádnou souvislost. Studie zároveň ukázaly, že znak může být méně výrazný u osob, které mají další důležité rizikové faktory pro srdeční choroby - především diabetes.

Některé studie pak podle serveru Health Line uvádějí, že vzhledem k tomu, že lidé stárnou, dochází k nárůstu záhybů ušních lalůček a srdečních chorob - zvláště poté, co dosáhnou věku 50 let. To nutně neznamená, že jeden jev má něco společného s druhým. Studie University of Massachusetts Medical School k došla k závěru, že u některých lidí jsou rýhy na ušním lalůčku pouhým znakem procesu stárnutí.

Témata:  lidé nemoc

Aktuálně se děje

10:12

Mladík ve škole na Tachovsku vyhrožoval spolužačce. Skončil v cele

Policie v úterý zasahovala na jedné ze škol na Tachovsku kvůli výhrůžkám, jejichž původcem byl jeden ze studentů. Mladík podle dosavadních zjištění vyhrožoval spolužačce tím, že zabije její blízké.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy