Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Před 55 lety vyslal SSSR sondu Luna 4, která měla přistát na Měsíci

Měsíc
Měsíc
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Moskva - Před 55 lety, 2. dubna 1963, se do vesmíru vydala sovětská sonda Luna 4. Měla přistát na Měsíci, záměr však nevyšel. Vedení SSSR nezdar mise dlouho tajilo.

Závody v dobývání vesmíru mezi USA a SSSR nabíraly koncem 50. a na začátku 60. let na síle.

Po vyslání sondy Luna 3, jež v říjnu 1959 pořídila první snímky odvrácené strany Měsíce, přišla na řadu Luna 4. Měla přistát na oběžnici Země. Záměr se však nepodařil, po krátké přestávce na zemské oběžné dráze sice sonda vyrazila směrem k Měsíci, pak jí ale zradil navigační systém.

Luna 4 nakonec kolem původního cíle své cesty 6. dubna jen proletěla, i když v relativně těsné vzdálenosti 8500 kilometrů. Sovětské vedení tehdy lhalo, že cílem sondy byl jen blízký průlet.

Přistání na Měsíci se Sovětům podařilo až v únoru 1966 díky sondě Luna 9. O dalších tři a půl roku později se po měsíčním povrchu procházel i člověk - americký astronaut Neil Armstrong.

Témata:  Měsíc historie Sovětský svaz

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy