Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyhazujete skořápky od vajíček? Děláte chybu, raději je snězte

Vejce
Vejce
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Vyhazujete skořápky od vajec? Nedělejte to, podle expertů je můžete je využít lépe - alespoň pokud nejsou obarveny či polepeny velikonočními samolepkami. Jen ve Spojených státech je ročně v potravinářském průmyslu vyprodukováno 150 tisíc tun skořápek od vajec. Ty jsou prostě vyhozeny do odpadků. Místo toho by se ale daly zpracovat tak, aby se daly sníst.

Skořápky jsou totiž výborným zdrojem vápníku. Vnější vrstva je velmi pevná a její pevnost směrem k povrchu skořápky se zvětšuje, neboť její hlavní součástí jsou převážně krystaly uhličitanu vápenatého, který tvoří asi 95 procent skořápky. Průměrná tloušťka skořápky se pohybuje v rozmezí hodnot 0,27-0,37 mm.

Jediná skořápka slepičího vejce obsahuje asi dva gramy vápníku, což je asi dvojnásobek doporučené denní dávky této látky. Skořápka dále obsahuje fosfor (0,02 g), hořčík (0,02 g), menší množství síry, železa a dalších makro- amikroprvků

Samozřejmě ale není vhodné začít prostě křoupat skořápky syrových vajec, mohlo by totiž dojít k otravě z jídla. Vejce jsou totiž po snesení ponechány na zemi, takže jsou skořápky často kontaminovány bakteriemi, jako je salmonela a E.coli.

Nejdříve je třeba je vyvařit v horké vodě, která zabije všechny potenciální bakterie. Pak by měly být opečeny v troubě - ideálně 15 minut při 180 °C. Nakonec se rozdrtí na jemný prášek. Rozhodně se nepokoušejte konzumovat velké kusy nerozemletých vaječných skořápek. Jsou velmi ostré a mohli byste si poranit krk a jícen.

Prášek je možné používat při vaření – je možné ho přimíchat do těsta na pečivo, pizzu či buchty. Podle odborníků je také možné přidat ho do vody nebo ovocných šťáv či džusů a celý tento nápoj vypít. Je ale nutné ho brát s potravinami, které neobsahují tuk, například med, suchý chléb a podobně, protože tuky by mohly minerály v prášku proměnit na nestravitelná vápenatá mýdla

Uvádí se, že denní dávka vápníku by měla činit 800 – 1000 mg denně, u kojících žen ještě asi o 500 mg více. Ještě v dnešní době mají někteří lidé za to, že zdroj vápníku v lidské potravě představuje mléko a mléčné výrobky, ale mnoho novějších studií toto tvrzení označilo za uměle udržovaný mýtus, protože vápník v kravském mléce obsažený má velice špatnou vstřebatelnost, jiné studie navíc poukazují na to, že při trávení kravského mléka je naopak spotřebováván vápník z vlastních tělesných zásob - zdravotní problémy spojené s nedostatkem vápníku jsou nejrozšířenější právě v zemích s nejvyšší spotřebou mléka na obyvatele.

K čemu je prášek ze skořápek dobrý?

Chrání kostiSkořápky jsou bohaté na vápník, což je minerál, který omezuje vznik kostních onemocnění a bolesti kloubů. Výzkum dokonce ukazuje, že pravidelná konzumace vápníku minimalizuje bolest z osteoartrózy. Pomáhá také kloubům, které udržuje zdravé, a zlepšuje pohyblivost.

Zabraňuje úbytku kostní hmotyPřžedevším ženy po menopauze bojují s úbytkem kostní hmoty, který vede k řídnutí kostí a následným složitým a komplikovaným zlomeninám, například ke zlomenině krčku. Výzkum z roku 2003 ukázal, že vápník ze skořápek dokáže tento úbytek kostní hmoty zastavit.

Pomáhá při překyseleníKáva zakyseluje lidský organismus, ve kterém má panovat zásadité prostředí. Jenomže mnoho lidí si den bez šálku kávy vůbec nedokáže představit. Jaké je řešení? Přidávejte do kávy rozemleté vaječné skořápky, které kyselost odstraní. Stačí přidat trochu připraveného prášku ze skořápek do konvičky s kávou, překapávače nebo přímo do hrnku.

Prášek je účinný také při překyselení žaludku a pálení žáhy. Je bezpečný i při dlouhodobém užívání, pokud je dodržena podmínka užívání před jídlem. V opačném případě můžete mít pocit nadýmání nebo těžkosti

Pomáhá i domácím mazlíčkůmPokud je vápník z vaječných skořápek dobrý pro lidské kosti, prospěje jistě také vašim domácím mazlíčkům. Rozdrcené vaječné skořápky můžete přimíchávat do jejich krmiva.

Pozor na předávkování!

Vápník není přímo toxický, ale při pravidelných vysokých dávkách (cca 2,5 gramu denně) může dojít k takzvanému zavápnění organismu, které se projeví například ledvinovými kameny. Krom toho dochází také k ovlivnění vstřebávání dalších minerálů, převážně zinku, železa a hořčíku.

Při vyšším dávkování než je doporučené se může projevit i plynatost, zažívací obtíže spojené se zácpou, zvracením a nechutenstvím. Tyto stavy bývají často doprovázeny žízní a bolestmi hlavy.

Témata:  vejce zdraví

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy