Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Budíček pro lidstvo? Lidé nemají sebedůvěru, mladá generace nikdy nebyla sklíčenější než dnes

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Londýn – Mladí lidé nebyli nikdy více pesimističtí než dnes. To jsou alespoň výsledky studie vypracované pro nadaci prince Charlese Prince’s Trust. Ta bývá prováděna jednou za rok a od jejího prvního provedení v roce 2009 nebyly výsledky horší. Vedle celkových obav z budoucnosti, se mladí Britové obávají především o svoje zdraví, peníze a práci.

Výzkum, kterého se zúčastnilo 2194 mladých lidi ve věku mezi 16 a 25 lety, prokázal, že současní mladí lidé v Británii vidí svoje vyhlídky do budoucna poměrně černě. Téměř polovina z nich má obavu, že není schopno vyrovnat se nástrahami života. Čtvrtina respondentů však tvrdí, že by nepožádalo o pomoc, pokud by se dostalo do existenčních problémů.

Velikou obavu mladí lidé pociťují ze ztráty místa. Ve výzkumu každý desátý prohlásil, že přišel o práci v důsledku zrušení jejich místa nebo kvůli skončení smlouvy na dobu určitou.  O své finance pak projevilo obavy 54% respondentů.

Největší rozpor mezi mladými muži a ženami nastal v otázce sebevědomí. Zatímco 57% žen odpovědělo, že mají obavu, že nebudou „dostatečně dobré“, stejnou obavu s nimi sdílí pouhých 41% mužů.

„Je to budíček pro nás všechny,“ vyjádřil se pro The Guardian šéf sekce pro mladé nadace Prince’s Trust Nick Stace, „Nikdy nebyla mladá generace sklíčenější než dnes. Sledujeme rapidní pokles sebedůvěry mladých.“

Zvláště varující je potom podle něj situace na pracovním trhu, která mladým lidem nedává mnoho šancí a Británie tak přichází o mnoho talentů. Cestou z této krize je pak podle Stace program zvyšování kvalifikace mladých lidí, který by jim měl poskytnout nejen větší šanci na dobré pracovní umístění, ale i větší důvěru v sebe sama.

Témata:  Velká Británie nezaměstnanost výzkum lidé

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy