Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bolí vás intimní partie? Okamžitě jděte k doktorovi, dokud je čas, radí lékaři

lékaři
lékaři
Foto: Pixabay

Bolestivý pohlavní styk zažila během života přibližně pětina všech žen. Pro některé ale jde o trápení na dlouhé období, ne-li na celý život. Důvodů je přitom několik, některé se dají vyléčit okamžitě, u jiných ale hrozí velké riziko. A čím dříve se tyto důvody zjistí, tím větší je šance na vyléčení.

Bolest intimních partií, odborně dyspareunie, může potkat i muže, i když se jedná o velmi výjimečné případy. Bolest se může dostavit před samotným sexem, během aktu nebo po něm. Některým ženám může bolest způsobit fyzický problém, jiné zase trpí dávným traumatem nebo jinými psychickými potížemi. V naprosté většině případů se o tom pacienti stydí mluvit, přitom občas je potřeba co nejrychlejšího lékařského zásahu.

Mezi častými fyzickými příčinami patří suchost ve vagíně. To může způsobit menopauza, porod, kojení, nevhodné léky nebo jednoduše nedostatek vzrušení během sexuální předehry. Pochvu však může ovlivnit i různé kožní problémy, které způsobí pálení nebo svědění. Často jedná o infekci třeba v podobě kvasinek.

Nepříjemnosti však může způsobit i dávná poranění, ke kterým ženy přišly jako děti. To zahrnuje různé nehody, epiziotomii, hysterektomii nebo pánevní chirurgii. Myslet můžeme i na zánět vagíny, spontánní utahování svalů vaginální stěny, zánětlivé onemocnění pánve a dělohy, zahrnout můžeme i radiaci nebo chemoterapii, problémy ale může způsobit i rakovina děložního čípku, která je v pozdějších fázích jen velmi obtížně léčitelná.

Gynokologové tvrdí, že dyspareunií muže výjimečně trpět muž, mnohem častěji však postihuje ženy, zvláště ty v menopauze nebo po ní. Až 75 procent starších žen má pak problémy s bolestivým pohlavním stykem kvůli suchosti ve vagíně, zatímco u mladších žen a dívek i na vině hlavně psychologický faktor.

Lékaři také varují, že některé ženy cítí bolest jen v konkrétních polohách. Pro kompletně správnou diagnózu nemoci je proto potřeba, aby se ženy nestyděly mluvit o intimnostech včetně toho, aby přesně samy věděli, kdy či při čem je to nejvíc bolí. To je však bariérou pro mnohé ženy, proto ani při pravidelných prohlídkách u gynekologa o svých problémech radši mlčí.

Léčba je přitom závislá na tom, aby se přesně určila příčina. U infekcí pomůžou antibiotika, kortikoidy či různé injekce a další léky. Pokud se ovšem jedná o psychický problém, pak je potřeba, abyste svému tělu věnovali péči hlavně vy sami. Pomoci můžou různé lubrikanty, delší předehra, ale taky je důležité se během styku hlavně uvolnit a důvěřovat partnerovi.

Témata:  lidé lékaři

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy