Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Internet ovládla zvuková iluze, přidal se i Bílý dům. Každý slyší něco jiného

Bílý dům, Washington D.C., USA
Bílý dům, Washington D.C., USA
Foto: Pixabay

Washington - Zvuková iluze, která v posledních dnech baví internet, neunikla povšimnutí ani v Bílém domě. Se svým názorem, zda na nahrávce hlas vyslovuje jméno Yanny, nebo Laurel, přišli vedle prezidenta Donalda Trumpa také jeho dcera Ivanka či viceprezident Mike Pence. Ze statistik vyplývá, že těsná většina lidí slyší Laurel.

"Naprosto jasně Laurel," odpověděla Ivanka Trumpová. Naopak mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová slyší Yanny. Pokud někdo přece jen slyší Laurel, tak čerpá informace z televize CNN, která šíří falešné zpravodajství, dodala Sandersová. "Kdo je to Yanny?" reagoval Pence otázkou. Podle Trumpa ve zvukové nahrávce není Yanny a ani Laurel.

"Slyším covfefe," prohlásil Trump. Prezident takto odkázal na patvar, který loni v květnu napsal v očividně nedokončeném tweetu. Lidé tehdy s pobavením spekulovali, co asi Trump výrazem myslel.

Zda lidé slyší Laurel, nebo naopak Yanny závisí podle několika odborných vysvětlení na řadě faktorů, mimo jiné se to týká kvality nahrávky, kvality reproduktorů či rozdílností ve vnímání zvuků u každého člověka. Jeden z názorů také uvádí, že Yanny slyší lidé schopní vnímat vysoké zvukové frekvence.

Témata:  internet Bílý dům USA Donald Trump

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 18:24

Rusko přijme opatření, pokud v Polsku budou jaderné zbraně, tvrdí Kreml

Ruské ministerstvo obrany přijme všechna nezbytná opatření k zajištění bezpečnosti Ruska v případě rozmístění jaderných zbraní na polském území. Na brífinku v Moskvě to v pondělí prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy