Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hitler přežil válku? Vědci zjistili, jak to skutečně je

Adolf Hitler
Adolf Hitler
Foto: National Archives

Podle mnohých populárních teorií Adolf Hitler ve skutečnosti nespáchal sebevraždu, ale přežil druhou světovou válku v poklidu v Argentině, kam uprchl v německé ponorce, případně – podle divočejších teorií – měl přežít na tajné nacistické základně na Měsíci. Francouzští vědci ale nyní zjistili, že Hitler skutečně zemřel. Klíčem k tomuto poznatku byly jeho zuby.

Podnět k konspiračním teoriím o údajném Hitlerově přežití dával samotný Josif Stalin, který z propagandistických důvodů naznačoval, že Hitler žije na Západě. Sovětští vojáci však znali pravdu, neboť právě jim se do rukou dostal Hitlerovo tělo – respektive to, co z něj zbylo poté, co jej důstojníci SS nechali spálit.

Francouzští odborníci, kteří zveřejnili výsledky svých analýz v European Journal of Internal Medicíně, získali přístup k čelisti, kterou má v držení FSB, hlavní zpravodajská služba Ruské federace a nástupkyně KGB. Prozkoumaly své výsledky se záznamy o Hitlerově chrupu, které po válce poskytla asistentka Hitlerova zubaře Käthe Heusermannová.

Výzkumníci zjistili, že mezi zuby není ani stopa po mase. Hitler byl známým vegetariánem. Méně známým byl pro svůj velmi špatný chrup. Podle profesora Philippa Charliera, vedoucího týmu, Hitlerovi zbývalo jen pět jeho původních zubů.  „Hitlerův chrup byl tak špatný - tak jedinečně špatný - že i samotné zuby jej umožnily identifikovat,“ tvrdí forenzní patolog Mark Benecke.

Analýza chrupu též ukázala na stopy kyanidu, který si Hitler vzal předtím, než mu lebkou prošla kulka. Toto zjištění podrývá teorii výzkumného týmu z University of Connecticut, který v roce 2009 zkoumal pouze Hitlerovu lebku, která je v držení Ruského státního archivu v Moskvě. Tým zkoumal DNA lebky a přišel k šokujícímu závěru, že se jedná o lebku neznámé ženy, což dále podpořilo populární teorie o Hitlerově přežití.

Zjištění francouzského týmu ale ukazuje, že Hitler skutečně byl zabit. Podle profesora Charliera nelze z zjistit z antropologické vyšetření fragmentu lebky pohlaví jedince. Výzkumníci se mohou strefit jen z 55%.

Že se skutečně jedná o pravý Hitlerův chrup, potvrzují i memoáry Jeleny Rževskajové, která pracovala v zvláštní vojenské jednotce sovětské rozvědky Směrš pověřené hledáním Hitlerových ostatků v Berlíně. Zuby jí byly svěřeny jejím velitelem z toho důvodu, že „chlap by se spíš opil a ztratil je.“

Témata:  Adolf Hitler II. světová válka

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy