Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Je Česko popelnicí Evropy? Nové testy ukázaly opravdu závažné věci

Nákupy, ilustrační fotografie
Nákupy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha – O České republice se dlouhodobě mluví jako o odpadkovém koši Evropy.. Řada testů ukázala, že v českých obchodech zákazníci nakoupí potraviny s odlišnou kvalitou než nakupující v zahraničí. O tom, že je to stále pravda, se přesvědčil i magazín dTest.

Časopis dTest přinesl další srovnání levných výrobků nakoupených v Německu, Rakousku, Slovensku, Polsku a České republice. Cílem srovnání bylo poukázat na rozdílnou kvalitu potravin. Redaktoři se přitom zaměřili na nejlevnější výrobky.

„Testovalo se 89 výrobků z patnácti kategorií, a důležité je, že jsme nakupovali podle jednotného nákupního seznamu a vždycky nás zajímaly pouze ty nejlacinější položky, které byly v dané kategorii v daném obchodě v nabídce,“ cituje Český rozhlas redaktora dTestu Jana Maryška. 

Opět se potvrdilo, že kvalita nejlevnějších potravin je v České republice horší než v Německu a Rakousku. A co vše dTest srovnával? V košících nechyběly toustový chleba, měkký salám, lahůdkový salát, dětská výživa nebo sardinky.

„Například vždy jsme brali nejlevnější sardinky v oleji a pak jsme sledovali, zda nakoupené sardinky jsou skutečně sardinkami, kolik je samotných sardinek a kolik je oleje a srovnávali jsme i výživové hodnoty těch výrobků,“ vysvětluje Maryška. 

Nejvíce prvních míst ve všech srovnávaných kategoriích obsadilo Německo s Rakouskem, v součtu těmto dvěma zemím patřila více než polovina všech prvních udělených míst. Naopak Česká republika si drží nelichotivé prvenství v počtu posledních míst. Podle redaktora dTestu za to může i přísnější a hlavně přesnější legislativa.

Kvalitativní rozdíly jsou prý nejvíce patrné v rybích konzervách. „Například sardinky v oleji mohou být buďto pravé sardinky, anebo je podle evropské regulace možné jako sardinky prodávat i některé jiné druhy ryb, třeba šproty nebo sardinely,“ vysvětluje Maryška. „Z Rakouska a z Německa jsme si v oleji přivezli skutečně sardinky, zatímco v ostatních státech to byly jiné ryby. V Česku a na Slovensku se jednalo o sardinely a z Polska jsme si přivezli šproty.“

Podobné je to i v případě tuňákových konzerv. V Německu si zákazník z obchodu jako nejlevnějšího tuňáka v konzervě odnese skutečné filety, v Polsku a na Slovensku jsou to kousky a v Česku jen masová drť. V testu neobstály ani české lahůdkové saláty. Německý a rakouský salát obsahoval uzeninu vyrobenou čistě z masa, uzenina v nejlevnějším salátu z České republiky a ze Slovenska obsahovala vedle masa i strojně oddělené maso. 

Téma dvojí kvality potravin už se řeší také na půdě Evropské unie. Česká republika i další státy upozorňovaly a stěžovaly si několik let, dlouhou dobu marně. Až v prosinci 2016 se společně obrátily na Evropskou komisi, aby věc řešila prostřednictvím úpravy unijního práva. Loni v září označil podobnou praxi za nepřípustnou v europarlamentu předseda komise Jean-Claude Juncker. Nová evropská pravidla zakazující dvojí kvalitu potravin na vnitřním trhu EU by mohla začít platit od ledna 2020. 

Témata:  dTest potraviny Česká republika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy