Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jste závislí na mobilu? Zkuste si tento jednoduchý test a uvidíte

Mobily, ilustrační fotografie
Mobily, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Londýn - Mobilní telefon se stává nejlepším přítelem každého z nás. Noc co noc vedle něj usínáme, probouzíme se s ním a pátráme po něm častěji, než například po klíčích od bytu. Kdy už ale obyčejné užívání telefonu hraničí se závislostí a jak s ní bojovat?

Doba pevných linek pominula. Díky své dostupnosti a neustálému zdokonalování dnes většina z nás vlastní vyspělý telefon s řadou funkcí, mezi kterými se připojení k internetu řadí k těm základním. Ještě před několika lety tomu tak nebylo a vědci ani lékaři proto nemuseli řešit žádnou formu závislosti na telefonu, dnes ale zvedají varovný prst.

Podle odborníků vyplývá závislost z potřeby být v permanentním kontaktu se světem. Nezřídka je spojena se sociálními sítěmi, mobilními hrami nebo sledováním například porna. Proto se mobilní závislost většinou spojuje se závislostí další a mobil slouží pouze jako její zprostředkovatel. Přesto mají někteří lidé tendenci jej neustále kontrolovat, i přesto, že žádný hovor či zprávu nečekají a žádná jim nepřichází.

Psycholog Mark Griffiths definoval 10 základních otázek, kterou slouží jako laický test závislosti na mobilu. Pokud minimálně na šest z nich odpovíte ano, měli byste se zamyslet nad tím, jestli není na čase sáhnout po odborné pomoci.

Mobilní telefon je nejdůležitější věc v mém životě? Kvůli mobilnímu telefon jsem měl konflikt s rodinou nebo partnerem? Mobilní telefon odpoutává mou pozornost od povinností?  Nejvíce času strávím během dne u mobilního telefonu? Používání mobilního telefonu mi zlepší náladu Trávím na mobilním telefonu více času, než dříve? Jsem podrážděný, když nemůžu použít svůj telefon? Mám několikrát za den potřebu sáhnout po telefonu? Zkusil jsem používání mobilního telefonu omezit, ale nepovedlo se? Lžu o tom, kolik času u telefonu trávím?

Pokud jste více než šestkrát odpověděli ano, neuškodila by vám mobilní odvykací kůra. Není potřeba se telefonu úplně zbavovat ani volit jiná radikální řešení, měli byste ale dostat svou závislost pod kontrolu. Jde totiž o stejně negativní věc, jakou je kterákoliv jiná závislost. Tato se ale negativně projeví zejména na vašem mozku, přemýšlení a paměti, která s častějším používáním telefonu klesá.

Jak se závislosti zbavit?

Podle psychologa je dobrým prvním krokem zvětšit časové odstupy, během kterých telefon kontrolujete. Pokud máte potřebu po něm sáhnout každých pět minut, prodlužte tuto domu na deset minut, poté na dvacet, půl hodiny a postupně navyšujte. Zjistíte, že ve skutečnosti o nic nepřicházíte.

Lidé, kteří přestávají se závislostí na telefonu, mají také mnohdy tendenci vytlačovat ji jiným způsobem, například televizí, počítačem nebo tabletem. To ale neřeší závislost na technologiích jako takových. Zkuste si místo toho vzít na hodinu denně do ruky raději knížku.

Pořiďte si budík a hodinky. Obě tyto funkce dnes mobilní telefon sice vynahrazuje, zároveň vás ale nutí jej používat hned po probuzení nebo ve chvíli, kdy se chcete jenom podívat, kolik je hodin.

Neinstalujte také do mobilního telefonu věci, o kterých víte, že vám seberou další čas. Místo nových her a programů si raději zmonitorujte, kolik času strávíte u současných aplikací, které v telefonu máte. Možná budete hodně překvapeni.

Kooperujte s okolím. Pokud máte pocit, že vám něco uteče, když budete hodinu bez telefonu, požádejte rodinu a přátele, aby vás kontaktovali například pouze večer. Tím pádem zajistíte, že v průběhu dne o nic nepřijdete.

Témata:  vědci mobily obecně

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy