Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Máte vzpomínky na dětství? Podle vědců jsou falešné, nikdy se nestaly

Mozek, ilustrační foto
Mozek, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Vědci učinili fascinující objev vysvětlující původ takzvaných fiktivních vzpomínek z ranního dětství. Téměř 40 procent lidí mohou si své první vzpomínky vůbec nepamatovat – jsou totiž vymyšleny jejích vlastním mozkem.

Někteří lidé tvrdí, že si pamatují své první roky života. Toto tvrzení je problematické z jednoho hlavního důvodu – většina lidí nejsou schopny zachovávat vzpomínky v paměti do věku 3 let, protože nemají k dispozici žádné verbální informace. Vědci zjistili, že lidská paměť není zcela spolehlivá. 

Průzkum se opíral o individuální vzpomínky respondentů. Vědci zjistil, že čím je člověk starší, tím víc bude mít vzpomínek ze svého ranního dětského věku. Tyto vzpomínky nemusejí být pravdivé, neboť jsou uměle vyvolány různými faktory, jako například asociace, fotografie či předměty z jejich dětství.

„Detaily mohou být nevědomky odvozeny nebo přidány. Takové epizodické představy přicházejí během dospělého života,“ řekla psycholožka a autorka výzkumu Shazia Akhtar z univerzity v Bradfordu ve Velké Británii.

K takovým vzpomínkám dochází, když se lidský mozek snaží vyplnit mezery ve své paměti. „Osoba, která si něco pamatuje nemůže stoprocentně vědět, zadali tyto vzpomínky jsou reálné nebo nikoli,“ řekl psycholog Martin Conway z Londýnské univerzity.

Témata:  mozek děti

Aktuálně se děje

20. května 2024 18:44

20. května 2024 13:17

Pavel tlačí na přijetí eura. Česko podle něj nemá na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Hráči České republiky slaví po skórování v zápase předkola skupiny A mezi Norskem a Českou republikou na Mistrovství světa v ledním hokeji IIHF 2024 v Praze (Česká republika, 11. května 2024).

MS v hokeji 2024: Češi dramaticky otočili zápas a porazili norský tým

Druhý těžký zápas ve dvou dnech museli čeští hokejisté sehrát na úvod domácího světového šampionátu. Zatímco páteční duel s Finskem gól ze hry navzdory skvělému hokeji nenabídl a rozhodnout tak musely až samostatné nájezdy, kdy ten rozhodující proměnil kapitán Roman Červenka, v sobotním duelu s Norskem padlo hned devět branek. Tento zápas ale pro Čechy nezačal nejlépe a to i přes to, že Červenka ve svém 200. zápase za národní tým otevřel skóre. Norové totiž ještě v první třetině otočili na 3:1 a Češi se dlouho následně snažili o vyrovnání. To se podařilo v bojovné druhé třetině a až ve třetí třetině se jim podařilo otočit stav zpátky na svou stranu. Zásluhou Stránského, Hájka a Paláta tak nakonec došli k výhře 6:3.