reklama

Někteří lidé tvrdí, že si pamatují své první roky života. Toto tvrzení je problematické z jednoho hlavního důvodu – většina lidí nejsou schopny zachovávat vzpomínky v paměti do věku 3 let, protože nemají k dispozici žádné verbální informace. Vědci zjistili, že lidská paměť není zcela spolehlivá. 

Průzkum se opíral o individuální vzpomínky respondentů. Vědci zjistil, že čím je člověk starší, tím víc bude mít vzpomínek ze svého ranního dětského věku. Tyto vzpomínky nemusejí být pravdivé, neboť jsou uměle vyvolány různými faktory, jako například asociace, fotografie či předměty z jejich dětství.

„Detaily mohou být nevědomky odvozeny nebo přidány. Takové epizodické představy přicházejí během dospělého života,“ řekla psycholožka a autorka výzkumu Shazia Akhtar z univerzity v Bradfordu ve Velké Británii.

K takovým vzpomínkám dochází, když se lidský mozek snaží vyplnit mezery ve své paměti. „Osoba, která si něco pamatuje nemůže stoprocentně vědět, zadali tyto vzpomínky jsou reálné nebo nikoli,“ řekl psycholog Martin Conway z Londýnské univerzity.