Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Může na Měsíci existovat život? Vědci už znají odpověď

Měsíc
Měsíc
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Washington - Vědci Washington State University tvrdí, že na Měsíci může existovat život. Podmínky vhodné pro život mohly vzniknout z velkého množství horkých plynů, včetně vodní páry. Nejpravděpodobnější variantou je ale magnetické pole.

Dirk Schulze-Makuch pracuje jako astrobiolog na Washingtonské státní univerzitě, kde zkoumá potenciální mimozemský život. Vědec tvrdí, že Měsíc na ranním stadiu své existence mohl být „zaobalen“ do magnetického pole, které udržovalo určité formy života a chránilo je před smrtícími slunečními větry.

Podle současného vědeckého poznání ke vzniku života na Zemi došlo na počátku eoarchaika zhruba před 4100–3800 miliony let. Podle analýz DNA a RNA mají všechny současné organismy jednoho společného předka. Tento předek se v důsledku značné aktivity meteoritů mohl dostat například i na Měsíc, kde existoval ve formě mikrobů.  

Podobně jako Země se i Měsíc skládá z lehké kůry, pláště a zhuštěného jádra. Jeho povrch není zcela prozkoumán. Dirk Schulze-Makuch si myslí, že život na Měsíci může existovat až dodnes v podobě nejjednodušších živých organismů. 

Témata:  vesmir Měsíc 1 Měsíc

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy