Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: Vesmírná sonda Parker Solar Probe letí ke Slunci, mise stála 1,5 miliardy dolarů

Slunce
Slunce
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Mys Canaveral - Z floridského mysu Canaveral dnes úspěšně odstartovala raketa se sondou Parker Solar Probe. Mise, jejíž náklady dosáhly 1,5 miliardy dolarů (33,7 miliardy Kč), má už týdenní zpoždění.

Raketa amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) odstartovala přesně v ohlášených 3:31 místního času (9:31 SELČ).

Sonda má vnést nové světlo do poznatků o Slunci, měření elektrických a magnetických polí a má také fotografovat sluneční atmosféru. Nese přístroje, které mají být schopny zaznamenat detaily nezachytitelné z větší vzdálenosti. Je chráněná obalem, který jí umožní obstát i v teplotě kolem 1370 stupňů Celsia.

Sonda nese jméno po americkém astrofyzikovi Eugenu Parkerovi, který v 50. letech správně předpověděl existenci solárního větru. NASA podle médií poprvé pro název sondy použil jméno dosud žijícího vědce.  Navzdory časné ranní hodině start na místě sledovalo několik tisíc diváků, mezi nimiž byl také 91letý Parker a jeho rodina. "Jediné, co mohu říci, je 'tak a je to'. Příštích několik let se budeme učit," řekl vědec ke startu. 

Vědecká pracovnice Nicola Foxová z Univerzity Johnse Hopkinse při startu sondě popřála: "Leť holčičko, leť!! a dotkni se Slunce".

Ze Země k Slunci je to 150 milionů kilometrů a sonda, která dosáhne rychlosti 690.000 kilometrů za hodinu, se dostane do vzdálenosti činící čtyři procenta této vzdálenosti. Bude tedy sedmkrát blíže než předchozí vesmírná loď Helios 2 vyslaná ke Slunci roku 1976.

Sonda o hmotnosti téměř 700 kilogramů využije i gravitaci planety Venuše. Je opatřena ochrannou vrstvou schopnou absorbovat žár. Sonda má uskutečnit 24 obletů a konec její mise je naplánován na rok 2025. Největšího přiblížení dosáhne v závěru roku 2024, kdy se dostane na vzdálenost 6,2 milionu kilometrů od povrchu Slunce.

Dosud nejblíže se dostala západoněmecká sonda Helios 2, která byla 41,9 milionu kilometrů daleko. Slunci nejbližší planeta Merkur obíhá kolem naší hvězdy ve vzdálenosti bezmála 58 milionů kilometrů.

Témata:  Slunce NASA (Národní úřad pro letectví a vesmír) vesmir

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy