Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi mají v ruce dvousečnou zbraň. Co s námi dělají léky na bolest?

Léky, ilustrační foto
Léky, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Léky proti bolesti, které jsou běžně lidmi považovány za neškodné, jsou spojeny se zvýšeným rizikem srdeční zástavy. Ukázal to výzkum zveřejněný v březnovém vydání odborného časopisu European Heart Journal - Cardiovascular Pharmacotherapy. Co to v praxi znamená? Tolik oblíbené prášky Čechů, které jsou volně dostupné a pomáhají ulevit od bolesti, představují vážnou hrozbu.

Nesteroidní protizánětlivé léky (NSAID) patří mezi nejčastěji používané léky na celém světě a některé, včetně ibuprofenu, jsou dostupné všem lidem i bez předpisu.

Autor studie, profesor Gunnar H. Gislason, z kardiologie v kodaňské Fakultní nemocnici v Gentofte upozorňuje, že právě kvůli tomu jsou obecně považovány za bezpečné.

Jak ale ukázal nový výzkum, opak je pravdou. Tyto léky mohou zvýšit kardiovaskulárního rizika. Jinými slovy - pojídáním ibuprofenu může být velmi škodlivé. Ukázalo se totiž, že ibuprofen (obsažený například v Ibalginu) až o 31 procent zvyšuje riziko selhání srdce. Potvrdily se tak výsledky starší studie, která na smrtelné nebezpečí také upozorňovala.

Z 28 947 pacientů v Dánsku postižených srdeční zástavou se jich 3376 léčilo NSAID až 30 dní před příhodou. Ve většině případů použili právě ibuprofen a diclofenac.

Podle dánských expertů je problémem právě fakt, že jsou tyto léky volně dostupné. „Nemyslím si, že tyto léky by měly být prodávány v supermarketech nebo na čerpacích stanicích, kde není možné získat odborné poradenství o tom, jak je používat. K dispozici by měly být pouze v lékárnách, v omezeném množství, a v nízkých dávkách,“ tvrdí Gislason.

„Neberte více než 1200 mg ibuprofenu denně," apeluje na veřejnost.

Témata:  lidé Češi léky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy