reklama

Vyšetřování nepřineslo žádnou odpověď. Muži, kteří byli na hlídkách z jiných jednotek, nic neviděli. Most k nepříteli nikdo nepřešel. Z pozic se nikdo nehnul. Nebyl slyšet boj ani palba. Místní také nic neviděli. Byla to záhada.  

A je to záhada, která trápí Čínu dodnes. Samozřejmě, že se na scéně objevila celá řada záhadologů, kteří mají o tom, co se stalo 10. prosince 1939, naprosto jasno.

Čínské vojáky mělo unést UFO. Stali se obětmi tajemných sil. Zmizeli v paralelním vesmíru. Cestovali v čase. Japonci použili záhadný plyn, který je vymazal ze světa. Propadli se do dutozemě…

Dnes se však zdá, že odpověď je daleko jednodušší. Je nepravděpodobné, že by vojáci dezertovali k Japoncům. Bylo známo, že ti zajatce neberou.  Vojáci prostě potichu dezertovali. Místní rolníci nebyli právě bojechtiví a mladým mužům v útěku pomohli.

Velení čínské republikánské armády pak vše skrylo. V kritické fázi války s Japonskem si nemohli Číňané dovolit takovouto ostudu. Po roce 1948 neměli ani komunisté zájem vnést světlo do celé události.  

Přesto, že muži z jednotky byli "posluhovači" poraženého režimu, který skončil na Tchaj-wanu, pořád to byli Číňané v boji proti Japoncům. A ostuda je jen jedna. Tudíž vojáci prostě zmizeli. Nedezertovali.