reklama

Archeologové tvrdí, že v Izraeli našli tábor, ve kterém se před přibližně 3000 lety skrývali kočovníci před Egypťany. Starověké zříceniny nalezené v poušti v blízkosti řeky Jordán by podle nich měly zodpovědět některé otázky týkající se biblického tajemství Exodu.

Podle Bible Mojžíš osvobodil Izraelity od otroctví a vedl je přes Sinajskou poušť. Později překročili řeku Jordán do Zaslíbené země. Přesto neexistuje žádný historický základ tohoto putování. Experti se domnívají, že Izraelci skutečně obývali oblast dnešního Izraele jako původní obyvatelé.

Poslední průzkumy archeologů ale potvrzují, že ruiny nalezené v blízkosti řeky Jordán jsou důkazem o kočování izraelského lidu, který před tisíci lety pronikl do starověké země. Myslí si, že během jejich cesty do Egypta žili v malé osadě přibližně ve 13. století před naším letopočtem. Znamenalo by to, že nález se shoduje s údaji z Bible.

Podle archeologů z izraelské Ariel University bylo za posledních 2000 let v oblasti vybudováno množství kočovných osad. Nalezené místo ale přesně odpovídá biblickému příběhu. Archeologové nyní analyzují, zda zříceniny Khirbet el Mastarah odpovídají nomádskému stylu.

Vědci také objevili něco jako o přístřešky pro zvířata. V létě zde teplota dosahuje 45 stupňů Celsia a roční úhrn srážek je minimální, experti se proto domnívají, že v celé lokalitě vznikaly a zanikaly kočovné osady velmi rychle a obyvatelé v nich setrvali pouze krátký čas.