Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Unikátní zvuková nahrávka. Poslechněte si, jak zněl Hitlerův hlas

Adolf Hitler
Adolf Hitler
Foto: National Archives

Nacistický vůdce Adolf Hitler nikomu nedovolil nahrávat si jeho hlas bez předchozího svolení. Všechny nahrávky byly navíc průběhu války nebo po ní zničeny, tudíž se dlouhé roky nedařilo zjistit, jaký měl Hitler skutečně hlas. Nedávno ale na povrch vyplynula jedna nahrávka, která je poslední svého druhu. Potají totiž zaznamenala rozhovor mezi Hitlerem a generálem Carlem Mannerheimem.

Server War History Online uvedl, že generál Hitlera přijal v železničním vagónu, aby delegace nevypadala jako oficiální státní návštěva a jeho přítomnost nebudila příliš velkou pozornost.

Součástí jednání byl i technik, který měl, podobně jako v řadě předchozích případů, zaznamenat pouze úvod hovoru a oficiální přivítání. Namísto toho, aby poté nahrávací zařízení vypnul, nechal jej úmyslně běžet dál.

Na jediné dochované nahrávce, která pochází od finskeho rádiotechnika Thora Damena, Hitler s generálem rozebírají například neúspěch nacistických vojsk při bojích se Sovětským svazem. Hovoří spolu ale například i o výkonech zbrojařského průmyslu. Oba muži se podle dostupných údajů setkali 4. června 1942 ve Finsku.

Příslušníci SS ale po zhruba deseti minutách zjistili, že Damen celý jejich rozhovor nahrává, aniž by k tomu měl od Hitlera výslovné povolení. Nahrávací zařízení bylo proto i s nahrávkou zabaveno a odesláno cenzorským úřadům.

Na veřejnost se nahrávka dostala až před několika lety, desítky let po skončení druhé světové války a smrti Adolfa Hitlera. V tuto chvíli jde o jedinou možnost, jak si mohou příznivci historie poslechnout autentický hlas neslavně proslulého nacistického vůdce.

Témata:  Adolf Hitler

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy