Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proč se vlastně bojíme smrti? Podle vědců proto, že "smrdí"

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Každý, kdo se někdy dostal do blízkosti mrtvého těla, potvrdí, že zápach s tímto spojený je opravdu velmi nepříjemný. Nyní ale jistý psycholog z Kentské univerzity a vědec z Arkansaské technické univerzity společně tvrdí, že je tento zápach nejen odpudivý, ale že také vyvolává jisté fyziologické reakce.

Viníkem nepříjemného zápachu je putrescin - chemická látka, která se vylučuje při rozpadu mastných kyselin, obsažených v tkáni.

Na základě několika testů vědci zjistili, že po vdechnutí putrescinu se u lidí zvýšila rychlost reakcí a defenzivní chování. Jinými slovy, lidé se pak chovali podrážděně, ale zároveň byli ve střehu.

Podle obou autorů sloučenina „možná slouží jako varující signál, který mobilizuje ochranné reflexy, aby se člověk mohl vypořádat s možnou hrozbou."

Příčinou přitom není nepříjemnost onoho zápachu, jak by se možná mohlo zdát. V rámci testů totiž někteří lidé byli vystaveni zapáchajícímu putrescinu, jiní vodě, která je zcela bez zápachu; další skupina pak ale vdechla amoniak, tedy látku, která rovněž odpudivě zapáchá.

Témata:  vědci úmrtí

Související

Aktuálně se děje

3:00

Mírné zimní počasí pokračuje i tento týden, ukazuje předpověď

Zima bude mírná i během předposledního lednového pracovního týdne, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Mrznout bude především v noci, denní maxima mají šplhat nad nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy