Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nesmrtelnost na dosah? Zastavit stárnutí je možná lehčí, než si myslíme

Důchodci
Důchodci
Foto: Pixabay

Už od pradávna se lidé snaží najít lék na nesmrtelnost, nebo alespoň způsob, jak omládnout. Americká společnost Bioviva nyní tvrdí, že se jí díky moderní genové terapii podařilo zvrátit přirozené následky stárnutí. Informoval o tom server Science Alert.

Elizabeth Parrishová, výkonná ředitelka společnosti Bioviva, tvrdí, že podstoupila genovou terapii, která jí umožnila zvrátit některé příznaky stárnutí, jako je úbytek svalové hmoty a vyčerpání kmenových buněk. Terapii měla podstoupit minulý rok v říjnu.

Jak server vysvětluje, pokud by se prokázala dlouhodobá efektivnost jejich postupu a došlo k jeho vědeckému potvrzení, jednalo by se o první případ úspěšného prodloužení telomer u lidí.

„Současné terapie pro lidi trpící nemocemi stárnutí nabízí pouze okrajové výhody. Úprava životního stylu má na léčbu těchto nehod navíc pouze okrajový vliv. Pokrok v biotechnologii je nejlepším řešením, a pokud jsou naše výsledky alespoň trochu přesné, pak jde o historický úspěch," uvedla na webových stránkách společnosti Parrishová.

Telomery jsou koncové části chromozomů, které se postupem času zkracují a způsobují stárnutí buňky (senescenci). Sama Parrishová ale uznává, že je jejich postup ještě potřeba ověřit nezávislými zdroji.

Témata:  lidé důchodci

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy