reklama

Vědci testovali krátkodobé paměťové schopnosti zvířat vystavených dlouhodobému stresu na myších, které se měly orientovat v labyrintu. Stresová situace, kterou experti vytvořili, spočívala v tom, že do labyrintu opakovaně vypouštěli zvlášť agresivního alfa samce, který myši ohrožoval a terorizoval.

U vystrašených myší vědci zjistili větší problémy při hledání úniku, naznačující oslabení paměti. Pozorovali reakce mozku myší a zjistili, že v důsledku stresu vznikal v mozku jakýsi stav zánětu vyvolaný imunitním systémem a nevytvářely se nové neurony.

"Už dlouho víme o souvislosti mezi dlouhodobým stresem a zdravotními problémy, například srdečními. Za možný negativní důsledek vystavení silnému stresu se považovaly i problémy s pamětí. Nebyly však jasné mechanismy, jak k tomu dochází.

V tomto směru je zajímavá studie publikovaná na stránkách Journal of Neuroscience, při níž bylo analyzováno chování skupiny myší vystavených silnému chronickému stresu. Myši ztrácely schopnost orientovat se, jakoby zapomněly, jak labyrint vypadá, a vykazovaly známky sociální izolace interpretovány jako příznaky deprese," hodnotí studii profesor Marco Trabucchi z římské univerzity Tor Vergata.

Vědci předpokládají, že stres vyvolává zánět na úrovni mozkové zóny paměti, který vede k šíření buněk imunitní soustavy makrofágů. Ty zase výrazně blokují vývoj nových neuronů. "Tento objev na zvířatech otevírá možnou cestu k určení léků, které by zmírňovaly chronický stres. Ochrannou funkci by mohly plnit léky proti zánětu nebo léky, které působí na imunitní reakci," dodal expert.