Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Věhlasný psycholog zničil rodinu: Šílený experiment skončil tragédii!

psycho
psycho
Foto: Pixmac

Když se 22. srpna 1965 narodili Janet a Ronu Reimerovým z kanadského Winnipegu jednovaječná dvojčata, nemohla být snad dvojice šťastnější. Chlapci Brian a Bruce se měli čile k světu. Tedy až na jeden drobný zdravotní problém. Trpěli fimózou, tedy zúžením předkožky. Lékaři slibovali odstranění zdravotního handicapu jednoduchým chirurgickým zákrokem. Nikdo netušil, že ten povede k hrozné rodinné katastrofě.

„Jednoduchý chirurgický zákrok“ měl proběhnout 22. dubna 1966.  První jde na řadu malý Bruce. Metoda elektrokauterizace byla tehdejší novinka. Má být rychlá, šetrná a téměř bezbolestná. Nic však nejde podle plánu a během zákroku je Brucův penis popálen tak vážně, že mu musí být amputován. Rodiče byli zoufalí a operaci Briana zabránili. U toho paradoxně fimóza později sama zmizela.

Na radu kanadského specialisty se obracejí na amerického psychologa a sexuologa Johna Moneyho. Ten přichází s nekonvenčním řešením. Navrhne z Bruce udělat dívku! Bruce by se podle něj měl podrobit chirurgické a hormonální léčbě. Reimerovým Money tvrdí, že bude lepší, když ze zmrzačeného chlapečka udělají pěknou zdravou holčičku. Rodiče věhlasnému psychologovi podlehnou a ve 22 měsících nechávají Bruce kastrovat, podávají mu ženské hormony a přejmenovávají ho na Brendu.

Netuší, že se stali obětí experimentu. Money totiž věří, že pohlaví je pouze společenský a kulturní konstrukt, který se dětem vštěpuje až s výchovou. Všechny děti se podle jeho teorie rodí jako genderově neutrální. Mužská a ženská role se jim určuje až s výchovou a se společenskými předsudky. Sourozenci Reimerovi tuto jeho teorii mají dokázat. Zatímco Brian bude vyrůstat jako chlapec, jeho jednovaječný bratr Bruce/Brenda bude vychováván striktně jako děvče.

A rodiče, kteří mu bezmezně věří, tak skutečně činí. Brandu oblékají do dívčích šatů, nutí ji hrát si s panenkami, i když ta bere bratrovi autíčka a číst dívčí literaturu, i když miluje komiksy. Když ji na doporučení lékaře koupí šicí stroj, Brenda jej místo šití oblečku pro panenky rozebere, aby zjistila, co je uvnitř… Podle Moneyho, který děti často kontroluje, však vše probíhá dobře a z Brendy roste perfektní dívka.

Vše se však brzy zlomí. Brenda si začne uvědomovat, že s ní není něco v pořádku. V 9 letech si začne všímat, že rozhodně nevypadá jako její vrstevnice. Ve škole trpí šikanou. Po zjištění, že děvče nemá pohlavní orgán a močí skrze hadičku, ji spolužáci začnou přezdívat Monstrum či podle vzhledu Jeskynní žena. Navíc Brenda zjišťuje, že se jí líbí děvčata a ne chlapci! Začíná chápat, že s její ženskostí není něco v pořádku.

Vše se zlomilo až v roce 1980. Money začal Reimerovi přesvědčovat, aby Brenda podstoupila plastiku a byla ji vytvořena vagina. Tomu se tehdy třináctiletá Brenda bránila. Navíc si oba sourozenci stěžovali, že je Money nutí během sezení dívat se na pornografické obrázky a pozice na nich napodobovat. Brenda navíc začala vyhrožovat sebevraždou. Rodiče se rozhodli přerušit spolupráci s „věhlasným psychologem“ a říci „dceři“ pravdu. Ta zareagovala svérázně. Šla a okamžitě spálila své dívčí šaty. Z Brendy se stal přes noc David, jak si začal říkat.

David podstoupil testosteronovou hormonální léčbu, mastektomii, kdy mu byla odstraněna prsa, která mu narostla po užívání ženských hormonů a faloplastiku. Našel si práci jako balič masa v supermarketu. V roce 1990 se oženil se svojí partnerkou Jane Fontanevou a adoptoval její tři děti z předchozích vztahů. Mohlo by se zdát, že vše skončilo happyendem.

Bohužel není tomu tak. Vztah s rodiči byl nenávratně poškozen a z otce Rona se stal alkoholik. Bratr Brian, i zřejmě kvůli šílenému experimentu z dětství, začal trpět alkoholismem, depresemi a schizofrenií. V roce 2002 se Brian předávkoval léky. David propadl po smrti bratra depresím. K tomu se přidaly problémy s financemi a ve vztahu. Když mu manželka oznámila, že chce rozvod, odjel David 4. května 2004 na parkoviště před supermarketem ve svém rodném Winnipegu a zastřelil se brokovnicí.

Money se mezitím stal uznávaným expertem na sexuologii. Uvádí se, že dostal 65 cen a čestných doktorátů. Celý příběh se na veřejnost dostal až v roce 1997, kdy se o osudu Bruce/Brandy/Davida objevil článek v časopisu Rolling Stone. Medializace celého případu otřásla Moneyho reputací a tvrzeními. Ten celou dobu totiž tvrdil, že se David se svým novým ženským já sžil, a stála se z něj díky hormonům a jeho terapii spokojená dívka. I přes vyvracení jeho teorii, mnozí se jeho výzkumem řídí dodnes. Money zemřel v roce 2006. Jeho pokus je dodnes pro psychology velkým varováním.

Témata:  psychologie zdravotnictví Kanada USA psychiatrie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy