reklama

5) Katolická základní škola, Kolín nad Rýnem, 11. června 1964

Vrátný si muže v montérkách, který kolem něj do areálu prošel, téměř nevšiml. Myslel si, že jde opravit zámek na jedné ze tříd v nízkých dřevěných budovách, ve kterých se kterých areál školy nacházel. Udělal osudovou chybu. Muž se jmenoval Walter Seifert bylo mu 43 let a byl bývalí policista. Trpěl tuberkulózou a těžkou formou schizofrenie. Na dvoře školy narazil na třídu, která měla hodinu tělocviku. Učitelka Ursula Kuhrová se jej zeptala, jak mu může pomoci. Seifert beze slova vytáhl plamenomet, podomácku vyrobený z rozprašovače proti hmyzu, a rozpoutal peklo. Začal systematicky zapalovat budovy školy. Zahynulo devět dětí ve věku mezi 6 a 11 lety a dvě učitelky. Pachatel pozřel jed a s podomácku vyrobeným oštěpem se pokusil zaútočit na policii. Ta jej však postřelila a zadržela. Večer téhož dne zemřel na otravu jedem v nemocnici.

4) Základní škola, Dunblane, 13. března 1996

Čtyřiceti tříletý Thomas Hamilton byl oblíbeným skautským vedoucím. V roce 1995 se ovšem provalilo, že chlapce mě rád více než je zdrávo, a že si je fotil v nevhodných polohách. Po dvaceti letech čekal Hamiltona vyhazov ze skautské organizace. Muž, který měl psychické problémy, se rozhodl pomstít. Pronikl do základní školy v Dumblane a v její tělocvičně narazil na dvě učitelky a třídu prvňáčků. Nastal nepředstavitelný masakr. Hamilton zastřelil 15 pětiletých dětí, dvě učitelky a dalších 16 žáků zranil. Nakonec spáchal sebevraždu. V reakci na to britská vláda zpřísnila pravidla pro držení zbraní.

3) Základní škola Sandy Hook, Newtown, Connecticut, 14. prosince 2012

Adam Lanza byl dvacetiletý mladík trpící Aspergerovým syndromem, tedy lehkou formou autismu, a depresemi. Jeho matka však veškerou formu léčby odmítala a místo toho chlapce zasvětila do svého největšího koníčku sbírání a střelby ze střelných zbraní. Lanzovi psychické problémy se prohlubovali, přestal vycházet z domu, trpěl anorexií a měl násilnické sklony. V pátek ráno 14. prosince 2012 se v Lanzovi něco zlomilo. Zastřelil svoji matku a v blízké základní škole zastřelil 27 lidí. Z toho bylo 20 dětí ve věku 5 až 7 let. Poté spáchal sebevraždu. Motiv je záhadou.  Se školou neměl on ani jeho matka, jak se původně tvrdilo, nic společného.

2) Virginia Tech, Blacksburg, Virginia, 16. dubna 2007

Čo Sung-hui (23) byl student angličtiny. Jeho rodina se přestěhovala z Jižní Korei a kladla na něj enormní nároky. Mladý muž se začal z tlaku hroutit. Navíc nebyl v kolektivu moc oblíben a brzy se u něj začali projevovat psychické problémy. Rozhodne se vše řešit násilím. Natočí nesouvislou nahrávku, ve které obviní své okolí z nenávisti vůči němu, nabije zbraně a vydá se do kampusu své univerzity. Během svého řádění zabije 30 lidí a 17 lidí zraní. Nakonec spáchá sebevraždu.

1) Škola v Bathu, Michigan, 18. května 1927

Andrew Kehoe, byl 55letý pokladník školské rady. Byl to rozhněvaný muž, který nesouhlasil se zvýšením daní a stavbu nové školy. Na jaře 1926, jej spoluobčané do rady už znovu nezvolili. Protože měl Kehoe obrovské dluhy a nemocnou ženu, rozhodl se jako zkušený elektrikář přijmout práci na elektrické instalaci nové školy. Měl však jiné plány. 18. května 1927 v 8:45 ráno otřásl severním křídlem školy obrovský výbuch. Ten na místě zabil 36 žáků a dva učitele. Když se k místu seběhli záchranáři přijel na místo ve své dodávce i Kehoe.  Do svého vozu zavolal školního inspektora Huycka, který sebou vezme chlapce Cleo Cleytona, kterého vyprostil z trosek. Když se usadí, auto vybuchne. Všichni zahynou. Celkem v Bathu toho dne zemřelo 44 lidí. Tragédie mohla být ještě horší. Záchranáři pod školou najdou dalších 250 kilogramů TNT! Později se zjistí, že pomstychtivý šílenec zabil svoji nemocnou ženu a vyhodil do povětří i svoji farmu. A důvod této pomsty? Na Kehoa dolehli dluhy, nemoc jeho ženy a psychické problémy, kdy nedokázal vystát jakýkoliv odpor, a takto se pomstil všem, kteří se mu znelíbili.