Vrásky mohou být signálem rizika vzniku kardiovaskulárních chorob. Vrásky na čele jsou přirozenou známkou stárnutí, ale když jsou hlubší a početnější než by odpovídalo genetickému vybavení a věku, svědčí to o zdravotním riziku, píše italský deník Corriere della Sera.
"Jsou ukazatelem rizikových faktorů, jako je vysoká hladina cholesterolu v krvi nebo vysoký krevní tlak," vysvětluje Yolande Esquirolová z univerzitní nemocnice v jihofrancouzském Toulouse. "Jde o snadno rozpoznatelný signál, který nevyžaduje velké náklady, protože není třeba lékařských testů," dodává.
Jde tedy o signál, který může být pobídkou ke snaze u těchto osob odstranit další rizikové faktory, jako je vysoký krevní tlak, vysoká hladina cholesterolu, obezita či kouření, píše Corriere della Sera.
Na univerzitě v Toulouse se uskutečnila studie, jíž se zúčastnilo 3200 zdravých dospělých osob ve věku dvaatřicet, dvaačtyřicet, dvaapadesát a dvaašedesát let. Byly jim přiděleny body podle toho, jak měly hluboké a četné vrásky na čele. Žádný bod znamenal absenci vrásek, tři body značily četné hluboké vrásky. Účastníci studie byli sledováni 20 let, během nichž 233 osob z různých příčin zemřelo. Ze 233 mrtvých mělo 15,2 procenta v hodnocení vrásek dva až body, 6,6 procenta mělo jeden bod a 2,1 procenta nemělo žádné vrásky. Ty osoby, které měly nejvyšší hodnocení pokud jde o vrásky, měly téměř desetkrát vyšší riziko smrti než ty, které měly hodnocení nula.
Vědci zatím neznají důvod vztahu mezi oběma jevy, ale přišli s teorií, že věc souvisí s aterosklerózou a kornatěním cév. Na aterosklerózu a na vrásky mají zřejmě vliv změny pokud jde o kolagen a oxidační stres. Žilky na čele jsou tak malé, že mohou být citlivější na hromadění plaku, a vrásky tak mohou být jedním z prvních znamení jejich stárnutí.
Až dosud byla konzumace sýrů dávána do souvislosti se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních chorob, a to kvůli přítomnosti nasycených mastných kyselin v těchto potravinách. Kardiologové obvykle doporučovali omezit konzumaci mléka, sýrů a jogurtů. Avšak ve výzkumu vedeném Maciejem Banachem z Lodžské univerzity v Polsku, v němž byla analyzována série studií publikovaných v posledních letech, jež pracovaly dohromady s 636.000 osobami, se ukázalo, že tato doporučení zřejmě nejsou užitečná. S výjimkou mléka.
Konzumace mléka (nebylo specifikováno, v jakém množství) je zřejmě spojena se zvýšeným rizikem úmrtí na kardiovaskulární nemoci, zatímco konzumace fermentovaných výrobků, jako je jogurt, souvisí s nižším rizikem. Autor studie navrhuje revidovat doporučení pro pacienty s kardiovaskulárním rizikem pokud jde o sýry a jogurt a doporučovat těm, kdo nemohou pít méně mléka, aby si vybírali produkt bez tuku nebo s nízkým obsahem tuku.
Maciej Banach rovněž upozorňuje, že diety s nízkým obsahem sacharidů nejsou zdravé a je třeba se jim vyhýbat. "Lidé, kteří jedí málo sacharidů, se vystavují většímu nebezpečí předčasného úmrtí na kardiovaskulární choroby, mrtvici a rakovinu," zdůrazňuje. Na základě analýzy údajů o 24.000 osobách Banach ukázal, že tomu, kdo konzumuje málo sacharidů, hrozí o 32 procent vyšší riziko úmrtí než těm, kdo je zařadili do svého jídelníčku.
Související
17. června 2024 5:02
12. prosince 2022 12:33
18. listopadu 2022 12:12
6. června 2022 13:00
12. března 2022 18:37
10. března 2022 4:53