Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Masakr v Mogadišu: Při dvou explozích zemřelo nejméně sedm lidí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto YouTube

Mogadišo - Nejméně sedm lidí zemřelo při bombových útocích v somálském městě Mogadišu. Útočníci se podle policie odpálili v těsné blízkosti vstupu na mogadišské letiště. V Somálsku nejčastěji působí teroristická skupina aš-Šabáb, která usiluje o vytvoření islámského státu.

Hustý kouř zahalil ulice Mogadišu poté, co poblíž letiště vybuchly dvě nálože. Mezi mrtvými jsou civilisté a také členové ostrahy. Podle místních médií stál alespoň za jedním z výbuchů sebevražedný útočník, který se odpálil v autě. Zda byla druhá exploze odpálena na dálku zatím není jasné.

V Somálsku nejčastěji působí teroristická skupina aš-Šabáb, která je napojená na al-Káidu. Teroristé z aš-Šabáb stojí za velkým počtem útoků na celém území Somálska ve snaze vypudit vládu, která má podporu Spojených národů. Teroristická skupina islámských vzbouřenců, kteří povstali během války v Somálsku, se snaží vytvořit na území Somálska islámský stát.

I když se tuto skupinu podařilo z většiny velkých měst vypudit, pořád představuje v zemi extrémní nebezpečí. Útoky se podle portálu BBC budou stupňovat, protože se v Somálsku blíží volby.

Letištní území v Mogadišu je bezpečnou "zelenou zónou" pro operace Spojených národů, Africkou unii bezpečnostních složek a také ambasády.

Somálská vláda za pomoci Africké unie bojuje s militantní skupinou aš-Šabáb na mnoha místech celé země.

Témata:  terorismus v Somálsku Al-Šabáb Somálsko Sýrie

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy