Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrská armáda umožní volný průchod povstalcům z Halabu

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Reprofoto YouTube

Damašek/Ženeva - Syrská armáda zaručila volný průchod lidem, kteří budou chtít odejít z povstalci ovládané části města Halab.

Armáda také vyzvala povstalce, aby složili zbraně. Informovaly o tom dnes zahraniční agentury. V Ženevě se dnes konala schůzka zvláštního zmocněnce OSN Staffana de Mistury s americkými a ruskými představiteli. De Mistura poté oznámil, že by rád uspořádal další kolo rozhovorů o Sýrii na konci srpna.

Syrská agentura SANA oznámila, že armáda zaslala lidem z východní části Halabu textové zprávy, ve kterých jim zaručuje bezpečnost, budou-li si přát odejít. Tuto část města ovládá opozice a armáda ji obléhá. OSN odhaduje, že tam kvůli bojům uvázlo nejméně 250.000 lidí. Tvrdé boje tam na začátku července navíc přerušily hlavní zásobovací trasu. Těm, kteří z povstalci držené oblasti odejdou, armáda také podle svého prohlášení zajistí dočasné ubytování.

Syrské město Halab bývalo před vypuknutím občanské války v roce 2011 průmyslovým a finančním centrem země. Od roku 2012 je jeho východní část v rukou povstalců bojujících proti Asadově režimu, západní část mají pod kontrolou vládní jednotky. Jestliže by armáda získala celý Halab, bylo by to pro Asada velmi významné vítězství, poznamenala agentura AFP.

Ruský velvyslanec při OSN Vitalij Čurkin v pondělí v Radě bezpečnosti OSN řekl, že se lidé z východního Halabu budou moci přesunout do západní části, kde je situace lepší. Čurkin to řekl na schůzi, při níž se hovořilo o 48hodinovém příměří, které umožní OSN dopravit obléhaným lidem v Halabu pomoc.

Témata:  Sýrie Syrská krize Armáda Sýrie

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy