Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Varování: V EU jsou stovky teroristů. Jsou mezi uprchlíky?

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Berlín - Evropský policejní úřad Europol oznámil, že se v EU pohybuje několik set potenciálních islamistických teroristů, jde převážně o navrátilce ze Sýrie.

Podle odhadu Europolu odešlo z EU na Blízký východ zhruba 5000 lidí, kteří chtěli bojovat v řadách Islámského státu. Asi 1500 až 1800 z nich se do Evropy vrátilo.

"Mnoho z nich (navrátilců) nemá záměr ani schopnosti provést teroristické útoky. Přesto zbývají stovky potenciálních teroristů, kteří představují hrozbu pro bezpečnost Evropy," uvedl Europol.

Teroristé se podle něj při pokusu proniknout na evropskou půdu nemaskují za uprchlíky. "Členové teroristických skupin nebo vracející se zahraniční bojovníci s evropským pasem zpravidla cestují do EU s pravým nebo zfalšovaným pasem. Nespoléhají se na převaděčské bandy," dodal evropský policejní úřad.

Témata:  Europol EU Islámský stát

Aktuálně se děje

6. května 2024 9:48

Izraelská armáda před plánovanou invazí zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy