reklama

Valls reagoval na slova exprezidenta Nicolase Sarkozyho, podle nějž je třeba změnit zákon. "Musíme změnit reakci na terorismus islamistů. Nepřijímám využívání intelektuálních schémat z minulosti v reakci na dnešní realitu," řekl Sarkozy. "Vláda musí odpovědět na otázku: Jak to, že jednotlivci, kteří byli pod soudním dohledem kvůli odchodu k radikálům do Sýrie, byli ponecháni na svobodě a mohli spáchat takový atentát?" dodal.

Nejasnosti jsou podle něj i kolem atentátníka z Nice. Podle bývalého prezidenta úřady poskytly "zcela si vzájemně odporující" informace. Sarkozy dokonce hovořil o "státní lži".

Valls na to v televizi TF1 řekl, že "ti, kdo tvrdí, že je třeba přijmout nová opatření, lžou". "Tato válka bude dlouhá a obtížná. Tato vnitřní válka si vyžádá čas. Je třeba vyhostit kazatele, kteří šíří nenávist, a zavřít radikální mešity," řek premiér.

Dva útočníci v úterý zajali v kostele u Rouenu šest lidí a zavraždili šestaosmdesátiletého kněze. Prezident François Hollande dnes přijal v Elysejském paláci představitele křesťanských církví, islámu, judaismu a buddhismu. "Vyjádřili jsme katolické církvi naši soustrast," řekl po schůzce s Hollandem zástupce představitele muslimských věřících. Šéf pařížské Velké mešity Dalil Boubakeur vyjádřil "šok" muslimů z "rouhačské svatokrádeže".