Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jaká svatá válka? Teroristé jsou normální vrazi, žádní vojáci

Bojovníci Islámského státu
Bojovníci Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Londýn – Evropa v posledních dnech a týdnech čelí sérii krvavých útoků a napadení. Britský deník The Telegraph ale varuje, že Západ nesmí teroristy jejich cíle vyzdvihovat jako vojáky ve svaté válce.

Boj mezi vírami?

Deník varuje, že ačkoliv současná série útoků na Západě svádí lidi k tomu, aby v nich hledali jasnou spojitost, takové myšlenky mohou být zásadním způsobem zavádějící.

Připomíná, že útok na kněze ve Francii, který povedl mladík hlásící se k Islámskému státu (IS), by mohl vytvářet představu svaté války proti křesťanství, tomu ale situace nenasvědčuje.

„Představa takového konfliktu mezi vírami by IS potěšila, ale jen těžko ji lze dát do kontextu toho, jak tato skupina nahlíží na ostatní muslimy: IS zabil mnohem více muslimů než židů nebo křesťanů," upozorňuje deník.

Smysluplný argument neexistuje

Dále vysvětluje, že činy IS a jeho stoupenců nelze ani považovat za svatou válku proti západním hodnotám a snahy o znovuvytvoření chalífátu, protože útoky, jakých byl Západ svědkem v Normandii nebo v Bavorsku, proběhly v místech, kde historicky muslimové nikdy nebyli a nyní zde žijí jen díky oněm liberálním západním hodnotám.

„Hledání vysvětlení zla je přirozené, ale pachatelům těchto útoků nesmíme přičítat příliš velkou vypočítavost nebo úmysly. Pravdou je, že tu není žádné zdůvodnění, žádný smysluplný argument, kterému bychom mohli čelit pouze správnou intelektuální odpovědí."

„Jsou to jen činy nepřizpůsobivých a někdy narušených jedinců s nihilistickou touhou zničit cokoliv, co ohrožuje je a jejich zvrácenou představu světa," varuje dále deník.

Teroristé nejsou vojáci

Tvrdí, že ačkoliv není možné takovéto činy ignorovat a měly také vyvolat zpřísnění naší obrany, „měli bychom si dát pozor na představu, že tyto činy reprezentují střet kultur, protože to by naznačovalo, že mezi iracionálními extremisty na jedné strany a civilizací se sdílenými názory a tradicemi, která se vyvíjela tisíce let, na straně druhé existuje nějaká rovnost."

Dodává, že silácké výroky politiků, jako bylo prohlášení francouzského prezidenta Francoise Hollanda, že je Francie „ve válce", sice mohou posílit jejich vlastní politickou pozici, ale zároveň to útočníky staví do výhodné a privilegované pozice.

„Bezpečnostní a zpravodajské operace by měly být v rámci těchto útoků zváženy, ale musíme dbát velké opatrnosti, abychom útočníkům a jejich žalostným snům o velikosti nedodali na vážnosti. Nejsou to vojáci, kteří ve válce bojují za vyšší princip, ale jen vrazi, kteří si nezaslouží nic než opovržení," dodává.

Témata:  terorismus Islámský stát EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.