Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Alternativa pro Německo chce zastavit azyl pro všechny muslimy

AfD (Alternativa pro Německo)
AfD (Alternativa pro Německo)
Foto: Alternative für Deutschland AfD

Berlín - Alternativa pro Německo (AfD) na útoky z minulého týdne reaguje tvrzením, že muslimové představují pro Německo bezpečnostní riziko. Strana vyzvala k pozastavení práva na azyl pro všechny muslimy a zkritizovala politiku kancléřky Angely Merkelové.

"S ohledem na strašlivé teroristické útoky musí být okamžitě pozastaveno právo na azyl pro všechny muslimy," uvedl dnes  místopředseda AfD Alexander Gauland.

Německo by podle něj mělo začít znovu přijímat muslimské běžence teprve v okamžiku, kdy budou zpracovány žádosti o azyl všech lidí, kteří do země dorazili v uplynulém roce. Podle úřadů zbývá k vyřízení ještě asi 150.000 loňských žádostí.

"Z bezpečnostních důvodů si nemůžeme dovolit, aby do Německa nekontrolovaně přicházeli další muslimové. Mezi nelegálními muslimskými přistěhovalci jsou teroristé a jejich počet stále roste," uvedl Gauland.

Agentura DPA ke Gaulandově výzvě k pozastavení práva na azyl pro muslimy uvedla, že německá ústava takový postup neumožňuje. Podle německého základního zákona mají všichni politicky pronásledovaní právo získat v Německu azyl. Výjimky jsou možné jen v případě, že žadatelé o ochranu přicestovali z jiné členské země Evropské unie nebo ze státu, který Berlín považuje za bezpečný.

"Německo se kvůli lehkomyslné politice paní Merkelové stalo bezpečnostním rizikem pro celou Evropu," uvedl politik z AfD a vyzval kancléřku, aby se zasadila o uzavření hranic.

Témata:  AfD muslimové Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy