Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do převratu v Turecku bylo zapojeno téměř 9 tisíc vojáků, použili stíhačky i tanky

Turecká armáda (Turkish Army)
Turecká armáda (Turkish Army)
Foto: tsk.tr

Ankara - Turecko dnes zveřejnilo statistické údaje týkající se nezdařeného pokusu o puč z 15. července. Do převratu bylo zapojeno 8651 vojáků, což je 1,5 procenta armády.

Pučisté použili 35 letadel, včetně 24 stíhaček, a 37 vrtulníků.  Při pokusu svrhnout vládu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana vzbouřenci použili rovněž 37 tanků a 246 obrněných vozů.

Armáda ve svém prohlášení rovněž uvedla, že vojáci, kteří se na převratu podíleli, patřili k "teroristické" skupině vedené duchovním Fethullahem Gülenem, kterého Ankara obviňuje ze zosnování puče.

Gülenovy údajné příznivce se vláda nyní snaží odstranit v rámci rozsáhlých čistek. Více než 50 tisíc vojáků, policistů a dalších zaměstnanců státu již bylo zatčeno či propuštěno z práce. Mezi nimi je na 2000 soudců a prokurátorů, ale také přes 20 tisíc učitelů.

Témata:  Turecká armáda Turecko

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy