reklama

Podle vyšetřovatelů se chtěl stát pomocným pracovníkem ve zdravotnictví. "Jsem muslim vyznávající hodnoty milosrdenství a laskavosti. Nejsem extremista," řekl Kermiche při jednom z rozhovorů s vyšetřovateli. Prohlásil také, že se modlí dvakrát denně a že kvůli ranní modlitbě nevstává. Věřící muslimové se modlí od časného ráno pětkrát denně.

Kermiche s dalším komplicem vzal do zajetí šest lidí v kostele v Saint-Étienne-du-Rouvray a pak zabil kněze Jacquesa Hamela (86).

Zdroj: YouTube

Na svobodě byl Kermiche od března a předtím strávil deset měsíců ve vazbě kvůli pokusům dostat se do Sýrie a připojit se k radikálům. Po prvním pokusu loni, kdy byl ještě nezletilý, byl umístěn jenom pod soudní kontrolu, po druhém byl loni v květnu zadržen a umístěn do vazby.

Celu sdílel se Saúdským Arabem a seznámil se s Francouzem, který strávil 18 měsíců v oddílech Islámského státu. Své zadržení nesl těžce a vyšetřovatelům řekl, že pokusů o odchod do Sýrie lituje.

Soudce, který nakonec rozhodl o jeho propuštění na svobodu s kontrolou prostřednictvím elektronického náramku, své rozhodnutí zdůvodnil tím, že si dotyčný "své omyly uvědomuje".

Kermiche byl propuštěn a žil u svých rodičů v Saint-Etienne-du-Rouvray. K podmínkám režimu patřilo, že nesmí opustit departement, musí se podrobit psychologickému poradenství a z domova nesmí vycházet s výjimkou období od 8:30 do 12:30 hodin. Právě v tomto čase v úterý útočil.