reklama

Pronásledování Tatarů

Čubarov upozornil, že situace je pro krymské Tatary v současnosti velmi složitá. Dle jeho slov probíhá ze strany Ruska nátlak a teror proti krymským Tatarům. Ten se projevuje jednak jako perzekuce jednotlivých vlivných osob, tak i jako soudní řízení, které probíhá ohledně krymskotatarského Medžilisu.

To oficiálně jedná o tom, zda je Medžilis, exekutivní orgán zastupující krymské Tatary, extremistickou organizací. Podle Čubarova jde ale jen o poslední krok Ruska ve snaze o „dezintegarci krymskotatarského národa."

Čubarov také popřel, že by se krymským Tatarům dostávalo nějaké větší podpory ze strany Tatarů žijících v Tatarstánu. „V Rusku není žádné místo, kde by se lidé mohli svobodně rozhodovat o vlastním osudu a svobodně se vyjadřovat – vše se podřizuje Putinovi," uvedl a dále vysvětlil, že jiné národy jsou jim jazykově i kulturně bližší.

Připomenul, že se před anexí Krymu snažili ruští Tataři krymské Tatary přesvědčit, že se jim v Rusku bude žít lépe. Podle Čubarova by ale „byli slepí, kdyby jim uvěřili, protože vidí, jak se Rusové chovají k vlastním lidem."

Krym v krizi

Čubarov promluvil i o hospodářské situaci na Krymu. Podle něj je celkově ekonomická situace na Ukrajině špatná, protože z jejího území odešly všechny velké podniky. Zhoršila se tak ekonomická situace celého regionu.

„Ve zprávách všichni hovoří o tom, jaký mají skvělý život. Ale my s nimi mluvili a víme, jaká je pravda. I lidé, kteří tehdy běhali s ruskými trikolórami, jsou dnes zklamaní." Podle Čubarova je Krym pro Rusko „ekonomickým peklem", kterého se ale Rusko nemůže vzdát, protože jde o významné vojenské centrum.

Při dotazu, zda se bojí o vlastní bezpečnost, Čubarov uvedl, že „jestliže si ruská moc dá něco za cíl, vždy to splní." Dále vysvětlil, že likvidace opozice a politické vraždy nejsou v případě ruského režimu ničím zvláštním a připomněl případ Alexandra Litviněnka.

„Politické vraždy opozice byly běžné za Stalina a jsou běžné i za Putina," řekl a dodal, že než o vlastní bezpečnost mu jde o bezpečnost svého národa.

Kde se Putin zastaví?

Čubarov také podotknul, že Ukrajina promeškala svou příležitost posílit, zatímco Rusko vedlo válku s Čečenskem. Právě to totiž podle něj udělaly ostatní státy – využily toho, že se Rusko plně soustředilo na Čečensko.

Čubarov varoval, že se Česká republika cítí ve Střední Evropě bezpečně, ale „v Pobaltí je to jinak. I Polsko a Rumunsko pociťují reálnou hrozbu a jen málokdo se tam snaží Rusko ospravedlnit. Čerpají totiž z historické zkušenosti a v tom se od Čechů liší. Je třeba, aby všichni měli stejnou představu o tom, čeho chce Putin dosáhnout a kde až se zastaví."

Na závěr dodal, že je podle něj klíčové, aby byl svět schopný na možné negativní kroky Ruska okamžitě reagovat, a to například izolací bankovní sféry či energetiky. Uvedl, že „Rusové žijí v mýtech" a o úmyslech Putina je proto nelze přesvědčit. „Ale oblast, kde je možné zasáhnout, je finanční situace oligarchů a lidí, kteří Putina obklopují," dodal.