reklama

Bozdag jmenoval jako případné destinace Gülenova útěku Austrálii, Mexiko, Kanadu, Jihoafrickou republiku či Egypt. Podle egyptského premiéra Šarífa Ismáíla neobdržel Egypt žádost o politický azyl od duchovního Gülena. Ismáíl také podle egyptské státní tiskové agentury MENA uvedl, že Káhira takovou žádost zváží, bude-li jí podána.

Islámský duchovní Fethullah Gülen, který žije od roku 1999 v USA, býval kdysi spojencem nynějšího tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Ten ho ale nyní viní ze zosnování pokusu o puč z 15. července a Gülenovo hnutí Hizmet (Služba) označuje za teroristickou organizaci.

Gülen obvinění z přípravy puče odmítá, naopak naznačil, že pokus o převrat mohl zinscenovat sám Erdogan, aby zdůvodnil intenzivnější pronásledování svých kritiků. Washington Gülena vydat zatím odmítá, dokud mu Ankara nepředloží jasné důkazy o jeho podílu na pokusu o svržení vlády.

Sám duchovní vyzval Spojené státy, aby ho nevydávaly, neboť podle něj chce turecká vláda extradiční proces využít k politické odplatě. Gülena, který má v Turecku miliony stoupenců a jehož hnutí mimo jiné provozuje nadace a školy v řadě zemí světa, Erdoganova vláda obviňuje ze snahy svrhnout režim již delší dobu.