reklama

Život v pekle, tak popisuje podmínky života duševně nemocných Indonésanů zpráva organizace Human Right Watch (HRW). Podle ní je v zemii 48 psychiatrických léčeben, počet obyvatel je více než 250 milionů.

A ačkoliv je to od roku 1977 zakázané, ve zdejších zařízeních pro psychicky nemocné i mimo ně se stál používá tzv. pasung. Tato „léčebná metoda" představuje obrovskou zátěž pro lidský organismus.

Hladovky, segregace od ostatních a minimum sociální interakce, živoření v temných celách a přivazování jsou tu na denním pořádku. Odhaduje se, že takové podmínky zažilo 57000 lidí.

Ve zprávě vydané včera jsou zdokumentovány případy 175 lidí, kteří byli nedávno z těchto podmínek zachráněni a dalších 200 případů z minulých let. Poukazuje také na šokující metody ošetření v zemi, kde je duševní nemoc stále často považována za důsledek prokletí či posednutí zlými duchy.

 


"Můžete hodit kámen kdekoliv na ostrově Jáva a zasáhne někoho, kdo pasung zažil či zažívá. Takhle rozšířené to je," cituje zpráva Yeni Rosu Damayantiovou, vedoucí Perhimpunan Jiwa Sehat, indonéské asociace pro duševní zdraví.

Během nejdéle trvajícího zdokumentovaného případu jedna žena strávila téměř 15 let v uzamčené místnosti. Většina případů pasungu se vyskytovala v odlehlých venkovských oblastech, kde rodiny mají malé či žádné vzdělání o duševním zdraví. Komplikovaná je zde i dostupnost zdravotní péče. A ačkoliv má podle ředitele HRW Shanthy Rau Barrigy Indonésie dobrý systém zdravotní péče, nevztahuje se to právě na psychická onemocnění.

Podle HRW sice indonéská vláda snaží s problémem bojovat, ale je zde nedostatek odpovídajících zařízení a špatné povědomí tamějších lidí o psychiatrii. Mýty jsou stále silné. Vláda odhaduje, že více než 18000 duševně nemockých lidí v současné době zažívá metody pasungu. HRW vyzvalo vládu a další mezinárodní organizace k pracování na způsobech řešení problému.